Απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνη Μπέζα στην επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Θεόδωρου Παραστατίδη σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αξιούπολης
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Θυμίζω, για παράδειγμα, την αποκοπή των μονάδων υγείας του ΙΚΑ, τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και τη μεταφορά τους στον ΕΟΠΥΥ, στη συνέχεια, την αποκοπή των μονάδων αυτών από τον ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.
Άρα, οι αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι τεράστιες. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την ανάγκη μείωσης της επισκεψιμότητας των μονάδων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των δημόσιων μονάδων από τους πολίτες δημιούργησαν, οικοδόμησαν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα, τα οποία επέβαλαν την οργανωτική αναδιάρθρωση της δομής του ΙΚΑ.
Για να ανταποκριθεί, λοιπόν, στις νέες απαιτήσεις και με στόχο πάντα την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, το ΙΚΑ προχώρησε στην επανεξέταση, όπως είπα και προηγουμένως, της οργανωτικής δομής, μία επανεξέταση η οποία κινήθηκε στην κατεύθυνση της συνένωσης κάποιων περιφερειακών οργανικών μονάδων. Σχεδιάστηκε ένα νέο οργανωτικό μοντέλο. Αυτό το νέο οργανωτικό μοντέλο περιλαμβάνει την εισαγωγή νέου τύπου περιφερειακών μονάδων, Περιφερειακά και Τοπικά Υποκαταστήματα και Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα, υλοποιείται η αναδιοργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ.
Για να γίνει αυτό το νέο οργανωτικό μοντέλο, για να γίνει αυτός ο νέος σχεδιασμός, έγινε αξιολόγηση των δομών του ΙΚΑ, και της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Δομών του ΙΚΑ και η αξιολόγηση αυτή έγινε σε σχέση με το προσωπικό που υπήρχε και υπάρχει και σε σχέση, βέβαια, με τα ασφαλιστικά μεγέθη κάθε περιοχής.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την αξιολόγηση εξετάστηκε η λειτουργία του τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ στην Αξιούπολη και αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ασφαλιστικής περιοχής που καλύπτει στο τοπικό υποκατάστημα Κιλκίς.
Όπως είπατε κι εσείς στην ερώτησή σας, η απόφαση αυτή είναι γνωστή εδώ και δυο χρόνια περίπου, από τις 29.11.2012. Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ αφορά την αναστολή λειτουργίας μιας σειράς υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στη χώρα, μεταξύ των οποίων και της Αξιούπολης. Δεν έχει αλλάξει αυτή η λίστα. Η λίστα αυτή είναι συγκεκριμένη, δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση, απλά δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταφορές αρμοδιοτήτων και οι συνενώσεις τις οποίες προέβλεπε αυτή η απόφαση και υλοποιούνται σταδιακά.
Γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση σε σχέση με το υποκατάστημα της Αξιούπολης: Διότι, πρώτον, το υποκατάστημα της Αξιούπολης έχει μικρά ασφαλιστικά μεγέθη σε σχέση με τα ασφαλιστικά μεγέθη άλλων υποκαταστημάτων, που δεν δικαιολογούν τη συνέχιση της λειτουργίας του στη σημερινή μορφή. Και δεύτερον, γιατί η Αξιούπολη και το Κιλκίς είναι πόλεις που βρίσκονται κοντά, απέχουν τριάντα πέντε χιλιόμετρα και υπάρχει τακτική επικοινωνία μέσω του ΚΤΕΛ Κιλκίς με πέντε, τουλάχιστον, απευθείας δρομολόγια ημερησίως.
Επιπλέον, με την αναστολή λειτουργίας – όταν γίνει η αναστολή λειτουργίας, γιατί, επαναλαμβάνω, λειτουργεί ακόμη – του τοπικού υποκαταστήματος Αξιούπολης και η μεταφορά ενός μέρους υπαλλήλων στο τοπικό υποκατάστημα του Κιλκίς, θα έχουμε αποτελεσματικότερη λειτουργία του τοπικού υποκαταστήματος του Κιλκίς, διότι αναβαθμίζεται με το Τμήμα Παροχής Συντάξεων το υποκατάστημα του Κιλκίς και αυτό σημαίνει καλύτερη προσφορά υπηρεσιών για το σύνολο των ασφαλισμένων του Νομού.
Δεν θα μείνει, όμως, η περιοχή της Αξιούπολης χωρίς δομή του ΙΚΑ. Η Διοίκηση του ΙΚΑ αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Αξιούπολη, έκρινε αναγκαία τη λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει στην Αξιούπολη Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης εδώ κι ένα χρόνο, από τις 19.12.2013.
Οι αρμοδιότητες των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης εκτείνονται στο σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων που έχουν και τα υποκαταστήματα, και για τους εργοδότες και για τους ασφαλισμένους. Μπορούν, δηλαδή, να εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι και στα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στην περιοχή πρόκειται να λειτουργήσει Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν εξετάζεται η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του τοπικού υποκαταστήματος της Αξιούπολης.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):
Κύριε συνάδελφε, δεν κρίνονται με όρους οικονομικούς. Κρίνονται με όρους εξυπηρέτησης του πολίτη, με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχει ο κάθε φορέας και ο κάθε οργανισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις δυνατότητες που έχει το ΙΚΑ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμία ανησυχία, διότι σε καμμία γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, όπου προχώρησαν αυτές οι οργανωτικές αλλαγές, δεν διαφοροποιούνται οι όροι εξυπηρέτησης τόσο των ασφαλισμένων όσο και των εργοδοτών στις συγκεκριμένες περιοχές. Εντελώς αντίθετα, αυτές οι αλλαγές γίνονται ακριβώς για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα ασφαλισμένοι και εργοδότες, με βάση πάντα τις δυνατότητες τις οποίες έχει το ΙΚΑ και κυρίως, να υπάρξει βελτίωση στο χρόνο απόδοσης των συντάξεων, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους.
Τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης στα οποία μετασχηματίζονται ορισμένα υποκαταστήματα – αυτό θα γίνει με το υποκατάστημα της Αξιούπολης στην ουσία, θα συνεννοηθεί με το κατάστημα του Κιλκίς και θα μετασχηματιστεί σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης – συνεχίζουν τη λειτουργία τους στις ίδιες ακριβώς περιοχές, παρέχοντας υπηρεσίες – είναι σημαντικό αυτό – και προς ασφαλισμένους και προς εργοδότες. Δεν είναι μόνο οι ασφαλισμένοι. Υπάρχουν και οι εργοδότες.
Τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης στεγάζονται, είτε σε χώρους που παραχωρούν οι Δήμοι, είτε σε χώρους οι οποίοι μισθώνονται σε περίπτωση που οι Δήμοι έχουν αδυναμία να βρουν τέτοιους χώρους. Είναι μεν μη αυτοτελείς μονάδες, αλλά είναι μονάδες που αποτελούνται από έναν μέχρι τρεις υπαλλήλους. Έχουν συσταθεί ογδόντα δύο τέτοια Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα και λειτουργούν όλα, εκτός από τρεις – τέσσερις περιπτώσεις που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η λειτουργία τους και εξυπηρετούν τους πολίτες. Δηλαδή, αποδεικνύεται από τη λειτουργία τους ότι υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η στελέχωση των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποιείται με υπαλλήλους που υπηρετούν στις μετασχηματισμένες μονάδες. Κάποιοι, δηλαδή, οι οποίοι υπηρετούν τώρα στην Αξιούπολη θα μείνουν εκεί και κάποιοι άλλοι θα μετακινηθούν στο Κιλκίς. Κατά τη διάρκεια αυτού του μετασχηματισμού υπάρχει φροντίδα να μην διακόπτονται οι υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Δηλαδή, το υποκατάστημα της Αξιούπολης, αυτή τη στιγμή λειτουργεί και γίνεται εκκαθάριση. Με το που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και θα παύσει η λειτουργία του, θα λειτουργήσει αμέσως το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επιπλέον, η ισχυροποίηση των τοπικών υποκαταστημάτων στις πρωτεύουσες των νομών, όπως είναι το Κιλκίς, βοηθάει στην απονομή των συντάξεων. Μου είπατε κι εσείς ότι συστάθηκε ένα τμήμα απονομής συντάξεως στο υποκατάστημα του Κιλκίς. Ο μετασχηματισμός του υποκαταστήματος Αξιούπολης σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης και η μεταφορά προσωπικού προς το Κιλκίς, θα βοηθήσει στο να λειτουργήσει το τμήμα απονομής συντάξεων και αυτό είναι προς όφελος του συνόλου των ασφαλισμένων του νομού.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο θέλω να πω, για να μην υπάρχει ανησυχία είναι ότι η μετακίνηση των εργαζομένων από υπηρεσία που μετασχηματίζεται σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης δεν πρόκειται να γίνει, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι οικογενειακές, οι βιοποριστικές και οι άλλες ανάγκες τις οποίες έχουν οι εργαζόμενοι.
Σας ευχαριστώ.