Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνη Μπέζα στο συνέδριο με θέμα «Unity in diversity – social inclusion as a European issue» στην Ηγουμενίτσα
8/10/2014

Κυρίες και Κύριοι,
 
Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Γιάννη Λώλο και τον Δήμο Ηγουμενίτσας γενικότερα για την πρόσκληση να παρευρεθώ σήμερα εδώ καθώς επίσης και να συγχαρώ για τη διοργάνωση του Συνεδρίου και των δράσεων που θα ακολουθήσουν.
 
Επίσης θέλω να καλωσορίσω με τη σειρά μου ως τοπικός βουλευτής τις ξένες αντιπροσωπείες και να τους ευχηθώ να αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στη Θεσπρωτία. 
 
Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», το οποίο συμβάλλει στην προαγωγή της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν σε ανταλλαγές και δραστηριότητες εκτός των εθνικών συνόρων, προάγει το διάλογο και τον προβληματισμό για τις βασικές αξίες της Ε.Ε. και μέσα από αυτό το διάλογο ευαισθητοποιεί τους πολίτες στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριο αυτό, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων θα συμβάλλει με θετικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Πιστεύω επίσης, πως αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να ακούσουν και οι πολίτες της περιοχής μας την εμπειρία που θα τους μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των τριών αδελφοποιημένων πόλεων από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρεταννία και τη Γαλλία.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η αλήθεια είναι, ότι σε πολλές κοινωνίες η αναπηρία και η φτώχεια αποτελούν ένα φαύλο κύκλο. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύ συχνά αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες στην εκπαίδευση και την κατάρτιση που περιορίζουν τις ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και σε στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που όλοι θεωρούμε δεδομένα.
 
Σημαντικός λοιπόν δείκτης του επιπέδου ανάπτυξης μιας κοινωνίας, είναι η ικανότητά της να ενσωματώνει με επιτυχία τα άτομα με διαφορετικά επίπεδα λειτουργίας, προσφέροντας τους ευκαιρίες να ζουν φυσιολογικά τη ζωή τους, μακριά από διακρίσεις. Η συμπεριφορά της πολιτείας προς την αναπηρία, αντανακλά την ένταση και την ποιότητα των δεσμών κοινωνικής συνοχής.
 
Η ιδιαιτερότητα αυτών των ανθρώπων δημιουργεί μια σημαντική πρόκληση για το κράτος και την πολιτική που αυτό πρέπει να ακολουθήσει.
Στόχος της πολιτείας δεν πρέπει επομένως να είναι μόνο η αποκατάσταση αλλά και η διασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία. Πρέπει να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που να επιτρέπουν στα άτομα αυτά να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, στην ίση μεταχείριση, στην ανεξάρτητη διαβίωση και στη συμμετοχή στην κοινωνία.
 
Οι ενέργειες που αναλαμβάνονται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν το σύνολο των κοινών ευρωπαϊκών οικονομικών και κοινωνικών αξιών και κινούνται σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Η έννοια του κοινωνικού κράτους εμπεριέχει αρχές, βασικούς σκοπούς, πολιτικές, υποχρεώσεις, δικαιώματα, συστήματα και μηχανισμούς που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική προστασία των αδυνάτων.
 
Το κοινωνικό κράτος, δεν μπορεί να είναι στατικό αλλά οφείλει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Γι’ αυτό και πρέπει να μεταρρυθμίζεται, αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτει στοχευμένα και δίνοντας προτεραιότητα στους αδύναμους πολίτες του.
 
Στη χώρα μας, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας είναι το βασικά αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο στηρίζει με τις πολιτικές του τις πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δράσεις όμως κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, αναλαμβάνουν και πολλοί άλλοι φορείς του Δημοσίου καθώς και οι ΟΤΑ, αφού το θέμα αυτό αγγίζει οριζόντιες πολιτικές πολλών διαφορετικών τομέων.  
 
Παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, στο Υπουργείο Εργασίας, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε πολλά από τα προβλήματα και τα κενά φροντίδας που είχαν σωρευτεί, με μια σειρά από πρωτοβουλίες.
 
Συνοπτικά αναφέρω τη δράση των 12 Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και εδρεύουν κατά βάση στην αντίστοιχη έδρα κάθε Περιφέρειας. Τα Περιφερειακά αυτά Κέντρα ασκούν προνοιακή πολιτική και παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Επίσης υλοποιούνται με κοινοτικούς πόρους Προγράμματα για τη «Στήριξη της Επανένταξης», χρηματοδοτούνται οι «Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» για άτομα με ειδικές ανάγκες, δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εξασφαλίστηκε η λειτουργία των Κέντρων διημέρευσης ΑμεΑ, με πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ δόθηκε η δυνατότητα -έπειτα από συμφωνία με τους συγκοινωνιακούς φορείς- για δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ, με εισοδηματικά κριτήρια.
 
Μία από τις σημαντικότερες πολιτικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι και η δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), το οποίο εξασφαλίζει την ενιαία αντιμετώπιση στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και των ανασφάλιστων πολιτών, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
 
Το ΚΕΠΑ, με τις Υγειονομικές Επιτροπές του σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη σημαντική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των αιτημάτων για πιστοποίηση αναπηρίας.
 
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες ρυθμίσεις στο πληροφοριακό του σύστημα, προκειμένου να γίνεται αποτελεσματικότερη η διαχείριση και η οργάνωση του όγκου των αιτημάτων που εισάγονται προς επεξεργασία στο σύστημα. Το σύστημα αυτό, αναμένεται να συνδεθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημοσίου, ώστε να μπορεί να αντλεί τις απαιτούμενες πληροφορίες για την πιστοποίηση της αναπηρίας (βάσεις δεδομένων, Μητρώα Αναπήρων κλπ). Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η παραβατικότητα και θα ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία.
 
Επίσης, σχεδιάζεται νέα υπηρεσία η οποία θα επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και να παρακολουθούν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΚΕΠΑ την πορεία της και το οριστικό αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης που τους αφορά.
 
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Έρχομαι τώρα και σε ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο αυτού του Συνεδρίου, την ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σήμερα στο Μιλάνο, πραγματοποιείται η Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας υπό την προεδρία της Ιταλίας με θέμα την απασχόληση. Κεντρικό θέμα της Συνόδου αυτής, θα είναι η πολιτική προώθηση του σχήματος της “Εγγύησης Νεολαίας” (Youth Guarantee) στις χώρες – μέλη της.
 
Προχθές εξάλλου δημοσιεύτηκε η τριμηνιαία έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Αποκλεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας των χωρών – μελών της Ε.Ε. Από την έκθεση αυτή, προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:
 
• Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2013 παραμένει εύθραυστη και οι μελλοντικές προοπτικές της απασχόλησης παραμένουν αβέβαιες.
 
• Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η μακροχρόνια ανεργία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο και αυξανόμενο μερίδιο της συνολικής ανεργίας, με σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα να είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. Εξάλλου, ένας τους τρεις ανέργους έχουν μείνει για πάνω από δύο χρόνια χωρίς δουλειά.
 
• Για τους νέους ανθρώπους, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς μειώθηκε η ανεργία τους στις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η νεανική ανεργία παραμένει πολύ υψηλή για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Από αυτούς που έχουν δουλειά, σχεδόν οι μισοί έχουν προσωρινές δουλειές και περίπου ένα στους τέσσερις μερική απασχόληση.
 
• Τα κράτη – μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την ενίσχυση του σχήματος της “Εγγύησης Νεολαίας” (Youth Guarantee), ώστε να εξασφαλιστεί πως κάθε νέος άνθρωπος στηρίζεται προκειμένου να βρει, είτε μία προσωρινή δουλειά, είτε να καταρτιστεί.
 
Η «Εγγύηση Νεολαίας» είναι επομένως ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας. Για αυτούς τους λόγους το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, προγραμμάτισε εμπροσθοβαρικά σε σχέση με τα άλλα Κοινοτικά Προγράμματα, την υλοποίηση 27 δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ωφελήσει 182.000 περίπου νέους. Συγκεκριμένα προβλέπονται οι παρακάτω κατηγορίες παρεμβάσεων:
 
• Δράσεις Πρόληψης - Ευαισθητοποίησης – Κινητοποίησης, από τις οποίες θα ωφεληθούν 110.000 νέοι.
 
• Δράσεις Μαθητείας, από τις οποίες θα ωφεληθούν 10.500 νέοι.
 
• Δράσεις Κατάρτισης – Εκπαίδευσης, από τις οποίες θα ωφεληθούν 25.500 νέοι.
 
• Δράσεις Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, από τις οποίες θα ωφεληθούν 22.500 νέοι.
 
• Δράσεις Επιχειρηματικότητας, από τις οποίες θα ωφεληθούν 5.500 νέοι και τέλος
 
• Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης, από τις οποίες θα ωφεληθούν 8.000 νέοι
 
Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων και του ΟΑΕΔ, έχει ήδη προχωρήσει άμεσα – ως μέρος των εμπροσθοβαρών δράσεων που περιέγραψα προηγουμένως – στην υλοποίηση δύο προγραμμάτων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία, συνολικού προϋπολογισμού 151 εκατ. Ευρώ, οι οποίες θα ωφελήσουν 42.000 ανέργους νέους.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της κρίσης και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη ενός ισχυρού διχτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να οικοδομήσουμε από την αρχή, σε στέρεες βάσεις, το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.
 
Κι αυτό χρειάζεται κοινή και συντονισμένη προσπάθεια, με μεθοδικότητα και σχέδιο, με ανοιχτούς ορίζοντες και με Ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, αποτελούν σημαντικά βήματα για την εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής συνοχής και ελπίδας που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει η εθνική προσπάθεια.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr