Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σε ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της κας Α. Καλογερή και του κ. Χρ. Μαντά, σχετικά με την Ψυχιατρική Φροντίδα και το ΕΣΥ στο νομό Σάμου
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας) : Σε σχέση με την προηγούμενη ερώτηση, της κυρίας Χρυσοβελώνη, της οποίας η συζήτηση αναβλήθηκε, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις να πω ότι ο Υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, απουσιάζει στην Ιταλία, ενώ η αρμόδια υφυπουργός, η κυρία Μακρή, απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Επομένως, εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να υπάρχει η φυσική τους παρουσία εδώ σήμερα προκειμένου να απαντήσουν στη συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία πράγματι αφορά ένα πολύ σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας.
Η κυρία συνάδελφος, η κυρία Καλογερή, έθεσε ένα άλλο ζήτημα για το οποίο, επίσης, έχουμε μία μεγάλη ευαισθησία, το ζήτημα της διαθεσιμότητας των οδηγών των νοσοκομείων και τα πιθανά προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά.
Όντως σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που οι οδηγοί των νοσοκομείων – όχι των Κέντρων Υγείας – οι οδηγοί οι οποίοι εργάζονται στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η διαθεσιμότητα αυτή είναι μια κλειστή διαθεσιμότητα, θα διαρκέσει ένα μήνα. Για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού θα διαρκέσει δεκαπέντε μέρες. Ο στόχος αυτής της διαθεσιμότητας είναι όλο αυτό το προσωπικό, μετά το πέρας του ενός μηνός, να μεταφερθεί διοικητικά στο ΕΚΑΒ, ώστε ο συντονισμός των κινήσεων γενικά και ιδιαίτερα των διακομιδών να γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, από το ΕΚΑΒ, προκειμένου να αναδιοργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί το σύστημα των διακομιδών.
Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και λειτουργεί ήδη από σήμερα μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα κάτω από την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας η οποία παρακολουθεί την κατάσταση, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στις διακομιδές και γενικά σε όλες τις κινήσεις. Τα κενά τα οποία δημιουργούνται από τους οδηγούς οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είναι περίπου λίγο πάνω από εξακόσια άτομα συνολικά σε όλη τη χώρα, θα καλύπτονται από προσωπικό το οποίο έρχεται και μετακινείται από άλλους τομείς του ΕΚΑΒ, εκεί που υπάρχει μόνο ΕΚΑΒ και εκεί που υπάρχουν Κέντρα Υγείας, με προσωπικό, επιπλέον οδηγούς οι οποίοι θα διατίθενται από τα Κέντρα Υγείας, ενώ ένα μέρος των αναγκών θα καλύπτεται με αυξημένες βάρδιες από το ΕΚΑΒ.
Εκείνο για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει καταρτισθεί είναι αποτελεσματικό, έχουν γίνει οι ανάλογες μετακινήσεις και διασφαλίζουμε το σύστημα των κινήσεων και των διακομιδών σε ολόκληρη τη χώρα για αυτό το διάστημα της διαθεσιμότητας.
Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ερώτηση την οποία θέσατε, πολύ σύντομα θα ήθελα να πω ότι, πρώτον, πράγματι, με βάση το νέο οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, έχει καταργηθεί η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου. Στον οργανισμό, όμως, του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου προβλέπεται η λειτουργία αυτόνομης Μονάδας Ψυχικής Υγείας.
Δεύτερον, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο τροποποίησης του οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σύσταση μιας οργανικής θέσης ειδικότητας ψυχιατρικής.
Τρίτον, όντως, στο Νόμο, δηλαδή και στη Σάμο και στην Ικαρία δεν υπάρχει ψυχίατρος, γι’ αυτό ακριβώς και στο τέλος αυτής της εβδομάδος, μετά από εισήγηση της 2ης ΥΠΕ, στη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος που γίνεται για επικουρικούς ιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα θα προκηρυχθεί και μία θέση επικουρικού ιατρού ειδικότητας ψυχιατρικής για το γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ) : Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας) : Όντως, κυρία συνάδελφε, σε σχέση με τις μεταφορές, τις διακομιδές και τη διαθεσιμότητα των οδηγών, στη Σάμο υπάρχει ιδιαιτερότητα. Δε γνώριζα ότι θα τεθεί αυτό το θέμα. Αν το γνώριζα, θα είχα πιο συγκεκριμένα στοιχεία, για να σας πω πόσοι οδηγοί μετακινούνται από κάποιες άλλες περιοχές της χώρας, για να καλύψουν αυτό το πρόβλημα που υπάρχει και την ιδιαιτερότητα.
Εκείνο στο οποίο επιμένω –και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, όπως έκανα άλλωστε και στην πρωτολογία μου - είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα γι’ αυτό το μεταβατικό διάστημα στις διακομιδές. Μετακινείται ειδικά για τα νησιά ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού. Για παράδειγμα, επειδή είναι μπροστά σας ο συνάδελφος από την Κέρκυρα, θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω πως για την Κέρκυρα μετακινούνται επτά οδηγοί από τα Γιάννενα και από την Ηγουμενίτσα, για να καλύψουν τις ανάγκες της Κέρκυρας. Όμως, για τη Σάμο δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή πόσοι είναι οι οδηγοί οι οποίοι μετακινούνται.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι στη Σάμο υπάρχει και λειτουργεί ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας, στο οποίο απασχολούνται ψυχολόγοι –όχι ψυχίατροι- οι οποίοι βέβαια προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι ομάδα του συγκεκριμένου Κέντρου Ψυχικής Υγείας επισκέπτεται περιοδικά την Ικαρία, προκειμένου να παράσχει και εκεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Δεν μπορούμε να επανασυστήσουμε την Ψυχιατρική Κλινική. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε αυτό το οποίο είπα, να προκηρύξουμε δηλαδή θέσεις επικουρικών ιατρών. Αυτό θα γίνει στην προκήρυξη που θα δοθεί στη δημοσιότητα, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, στο τέλος της εβδομάδας. Θα υπάρξει θέση επικουρικού ιατρού ειδικότητας ψυχιατρικής για το Νοσοκομείο της Σάμου.
Όντως, ως Υπουργείο είχαμε μία καθυστέρηση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους επικουρικούς ιατρούς την καινούργια χρονιά, το 2014, διότι υπήρχε ένα νομοθετικό πρόβλημα στις διατάξεις που είχαμε εισαγάγει αναφορικά με κάποια κίνητρα για τους επικουρικούς ιατρούς. Εκεί είχε συμβεί ένα λάθος και είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου. Επανήλθε η αρμοδιότητα της προκήρυξης των επικουρικών ιατρών στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου και γι’ αυτό θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδας την προκήρυξη.
(Στο σημείο αυτό χτυπά προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού).
Εγώ δεν έχω την αρμοδιότητα για τα θέματα της ψυχικής υγείας. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην κυρία Μακρή. Εγώ έχω μία αρμοδιότητα παρακολούθησης των οικονομικών συνολικά της Υγείας και μ’ αυτήν την έννοια είμαι συναρμόδιος. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και σας απαντώ.
Όμως, εκείνο το οποίο ήθελα να σας πω είναι ότι γνωρίζετε πως η υλοποίηση των στόχων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης γίνεται μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη από τον Επίτροπο Άντορ και τον παριστάμενο πρώην Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο.
Στα πλαίσια υλοποίησης αυτού του Μνημονίου, που στην ουσία είναι και υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, υπάρχουν θεσμικά και νομοθετικά κενά. Θέλω να σας πληροφορήσω, όμως, ότι το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει – πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα- ένα νέο νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα ειδικό κεφάλαιο για τα θέματα της ψυχικής υγείας.
Μας ενδιαφέρει πρώτιστα να διασφαλίζουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ψυχικά πασχόντων. Υπάρχουν, λοιπόν, σ’ αυτό το ειδικό κεφάλαιο για τα θέματα της ψυχικής υγείας μία σειρά από διατάξεις που λύνουν θεσμικά προβλήματα σε σχέση με την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως ζητήματα τα οποία αφορούν στη στελέχωση και τη λειτουργία των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας, καθώς επίσης και τη συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις συγκεκριμένες Τομεακές Επιτροπές Ψυχικής Υγείας.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού).
Θα υπάρξει σύντομα, όπως είπα, η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου και νομίζω ότι εκεί θα αντιμετωπίσουμε μία σειρά από τα θεσμικά θέματα που υπάρχουν.
Ευχαριστώ.