Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Μαρκόπουλου σχετικά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, για εμάς, ως Υπουργείο Υγείας, η ολοκλήρωση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι, όντως, ένα έργο προτεραιότητας. Διότι μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό της Εύβοιας.
Όμως, αυτή η δέσμευση που ζητάτε, είναι μία δέσμευση την οποία δεν μπορεί να δώσει το Υπουργείο Υγείας. Και δεν μπορεί να δώσει αυτή τη δέσμευση το Υπουργείο Υγείας, διότι σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου το Υπουργείο Υγείας ούτε τομεακό πρόγραμμα έχει – δεν είχε ούτε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ - αλλά ούτε και εκχώρηση για υλοποίηση δράσεων του ΕΤΠΑ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στον τομέα της Υγείας έχει. Αυτές οι δράσεις υλοποιούνται μέσα από τα περιφερειακά προγράμματα πλέον στο νέο ΕΣΠΑ.
Αντικείμενο του έργου, πράγματι, είναι η μελέτη και η κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, συνολικής επιφάνειας τριάντα τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων περίπου και δυναμικότητας διακοσίων εβδομήντα οκτώ κλινών, με τον απαραίτητο ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό.
Όντως, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων επιλέξιμα είναι μόνο τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Από την πληροφόρηση, την οποίαν έχουμε μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν έχει απορροφηθεί το σύνολο της πίστωσης των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Η απορρόφηση είναι περίπου στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι συγκριτικοί, προκειμένου να υπάρξει πλήρης απορρόφηση του ποσού των 22 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο έργο, διότι ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ και έχει υποβληθεί αίτηση επιβεβαίωσης συνδρομής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η αίτηση, έχει υποβληθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με αυτή την αίτηση επιβεβαίωσης συνδρομής, το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δυο φάσεις, οι οποίες κατανέμονται στις δυο προγραμματικές περιόδους, την προγραμματική περίοδο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται – σύμφωνα πάντα με την αίτηση επιβεβαίωσης συνδρομής – η μελέτη εφαρμογής, τα έργα πολιτικού μηχανικού κτηριακής εγκατάστασης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και μέρος του ιατρικού και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ενώ στη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται όλες οι συμπληρωματικές εργασίες για τα έργα πολιτικού μηχανικού, συμπληρωματικές εργασίες για την ολοκλήρωση των ειδικών εγκαταστάσεων και η ολοκλήρωση του ιατρικού και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού όπως επίσης και η ολοκλήρωση του περιβάλλοντα χώρου και της αποχέτευσης των όμβριων.
Η αίτηση επιβεβαίωσης συνδρομής υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Ιουνίου 2013, στη συνέχεια στις 9 Σεπτεμβρίου 2013, στη συνέχεια στις 18 Οκτωβρίου 2013. Η τελευταία επανυποβολή της αίτησης είναι στις 5 Φεβρουαρίου 2014. Το μεγάλο έργο, όμως, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορέσει να περάσει ως έργο γέφυρα στη νέα προγραμματική περίοδο.
Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, αντιλαμβάνομαι την αγωνίας σας για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου για την περιοχή σας, που είναι και δική μας αγωνία ως Υπουργείο Υγείας. Είναι αγωνία μας να ολοκληρώνονται όλες εκείνες οι κτηριακές υποδομές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους και να προσφέρονται στους πολίτες.
Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι με βάση τη μεταρρύθμιση η οποία προωθείται και είναι σε διαδικασία υλοποίησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας πλέον υπάγονται στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και όχι στα αντίστοιχα Νοσοκομεία.
Δεν γνωρίζω τα ζητήματα τα οποία θέσατε για το Διοικητή του Νοσοκομείου, τα οποία οφείλω να τα διερευνήσω. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε δικαστικές διενέξεις μεταξύ των εταιρειών.
Τώρα, για το άλλο ζήτημα του Νοσοκομείου επανέρχομαι και θέλω να σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί και υλοποιείται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία είναι υπεύθυνη και αρμόδια για όλες τις ενέργειες ολοκλήρωσης του έργου και η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα τα έργα κτηριακών υποδομών έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχα Περιφερειακά Προγράμματα. Δεν εποπτεύονται και δεν παρακολουθούνται από το Υπουργείο Υγείας.
Η ειδική Υπηρεσία, την οποία έχει το Υπουργείο Υγείας, δεν έχει λάβει ούτε κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, για το νέο ΕΣΠΑ, εκχώρηση για την υλοποίηση δράσεων του ΕΤΠΑ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στον τομέα της υγείας. Οι αντίστοιχες αρμοδιότητες και εκχωρήσεις έχουν μεταφερθεί στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Θα υπάρχουν πλέον, με βάση το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, δεκατρία Περιφερειακά Προγράμματα. Ίσως οι προηγούμενοι Υπουργοί ή ο κ. Λυκουρέντζος, όταν σας απάντησε για τομεακό πρόγραμμα να μην είχε ολοκληρωθεί τότε ο σχεδιασμός. Και υπήρχε πάντα το αίτημα και από εμάς ως νεότερη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να έχει δικό του, χωριστό τομεακό πρόγραμμα το Υπουργείο Υγείας, αλλά δεν έχει.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Επομένως, υπάρχουν οι εξής επιλογές: Η πρώτη είναι να υλοποιηθεί μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδος. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός από το ΕΤΠΑ του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος δεν θα επιτρέψει την ένταξη του έργου ως έργο – «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο, γιατί είναι πάρα πολύ μικρός, φτάνει περίπου τα 25 εκατομμύρια, άρα δεν μπορεί ένα τέτοιο έργο να ενταχθεί εκεί. Υπάρχει και σχετική εγκύκλιος ότι είναι λιγότερο από 25 εκατομμύρια το ποσό το οποίο διατίθεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας για τα έργα στον τομέα της υγείας.
Η δεύτερη επιλογή είναι το έργο να χρηματοδοτηθεί ομαλά και σταδιακά από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί κατά την ένταξή του. Και εδώ βέβαια πρέπει να αναγνωρίσω ότι υπάρχει μία δυσκολία διότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο εθνικό του σκέλος είναι μία μνημονιακή υποχρέωση και είναι περιορισμένος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η τρίτη επιλογή είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία την οποία ανέφερα προηγουμένως, έγκρισης της αίτησης επιβεβαίωσης συνδρομής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί ως μεγάλο έργο το υπόλοιπο μη επιλέξιμο ποσό, τα υπόλοιπα χρήματα, ως έργο – «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο. Την ευθύνη για την παρακολούθηση αυτής της αίτησης συνδρομής την έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Εμείς, επιβεβαιώνω και με αφορμή την ερώτησή σας, ως Υπουργείο Υγείας θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι έργο πρώτης προτεραιότητας και ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
Ευχαριστώ.