Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Αμανατίδη σχετικά με τη μη λειτουργία του παραρτήματος «Παναγία» του Γ.Ν.Θ. «Άγιος Παύλος»
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς της Υγείας, όπως είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δευτεροβάθμια περίθαλψη, το φάρμακο, διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν υπάρξει στο χώρο της Υγείας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, υλοποίησης της μεταρρύθμισης στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας το Παράρτημα «Παναγία» του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» -το πρώην 2ο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αναφέρατε και εσείς στην πρωτολογία σας- αξιολογήθηκε και αποφασίστηκε πέρυσι να συμμετέχει ως φορέας συνεισφοράς και να ενσωματωθεί στον ευρύτερο υγειονομικό χάρτη, έτσι ώστε, και σε εξοικονόμηση πόρων να οδηγηθούμε, αλλά και να υπάρξει μια προστιθέμενη αξία για τον πολίτη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας- κινητικότητας εκδόθηκαν οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, μεταστεγάστηκαν αρχικά Τμήματά του -Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Νευρολογικό, Ενδοκρινολογικό και Ουρολογικό- και μεταφέρθηκε το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτά τα Τμήματα στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Για τα υπόλοιπα Τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν στο Παράρτημα, αποφασίστηκε η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους να γίνεται σταδιακά στο πλαίσιο λειτουργίας των αντίστοιχων Τμημάτων και Μονάδων του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», στο οποίο έχει ενταχθεί το Παράρτημα.
Πράγματι, μετά από συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή και την διάταξη που ψηφίστηκε στο σχετικό νόμο τον οποίο αναφέρατε, αλλά και συναντήσεις που έγιναν στο Υπουργείο Υγείας, ετέθη το ζήτημα της επαναλειτουργίας του Παραρτήματος.
Υπάρχει, όμως, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» -πολύ πρόσφατη, ελήφθη στις 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους- η οποία είναι αρνητική. Στην απόφαση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο λέει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επαναλειτουργία του Παραρτήματος.
Υπάρχει, επίσης, η αρνητική εισήγηση και άποψη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως επίσης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και από άλλους φορείς, για παράδειγμα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Όπως αντιλαμβάνεστε, βεβαίως τα θέματα πολιτικής της υγείας είναι θέματα τα οποία χαράσσονται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά πρέπει στη χάραξη αυτών των πολιτικών να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι απόψεις των περιφερειακών υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων υπηρεσιών, διότι οι περιφερειακές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες και δομές έχουν γνώση των πραγματικών αναγκών υγείας του πληθυσμού.
Δεν είναι δυνατόν, επομένως, μετά την εξέλιξη, να μην λάβουμε υπ’ όψιν μας τις απόψεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» όσο και από τη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Εμείς αναλαμβάνουμε τη δέσμευση με δική μας πρωτοβουλία να επαναφέρουμε το ζήτημα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να τεθούν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και να υπάρξουν οι αντίστοιχες και οι ανάλογες αποφάσεις.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και στην πρωτολογία μου, ότι εμείς, ως Υπουργείο Υγείας, θα επαναφέρουμε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Δεύτερον, αν θέλετε και πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει ένα αποκεντρωμένο σύστημα υγείας, μία περιφερειακή διάρθρωση των δομών της υγείας και ένας περιφερειακός σχεδιασμός των δομών της υγείας, τότε δεν μπορεί να μην δέχεστε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις και τις γνώμες των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και δομών του Υπουργείου, διότι αυτές γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες.
Δεν νομίζω ότι εσείς, σαν κόμμα, δεν είστε υπέρ του αποκεντρωμένου σχεδιασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν, λοιπόν, είστε – που πιστεύω ότι είστε - τότε, οφείλετε και εσείς, όπως κάνουμε εμείς, να σέβεστε τις απόψεις των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και δομών. Οι υγειονομικές περιφέρειες είναι ένας θεσμός που πρέπει να στηρίξουμε. Δεν τον στηρίζουμε, όμως, όταν λέμε ότι τα πάντα τα αποφασίζουμε εμείς από την Αθήνα και αυτοί δεν παίρνουν μέρος σε τίποτα κι είναι μόνο για να δίνουν τις άδειες και τις μεταθέσεις του προσωπικού.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Μην με διακόπτετε, παρακαλώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Τρίτον, δεν πρέπει να κινδυνολογείτε και να δημιουργείτε πανικό για τα θέματα προσφοράς υπηρεσιών υγείας και για τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις δομές που έχουμε στη Θεσσαλονίκη.
Επειδή, όμως, μιλήσατε για πολλά στοιχεία, εγώ θα σας αναφέρω ένα και μόνο στοιχείο. Η πληρότητα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», μετά το κλείσιμο του Νοσοκομείου «Παναγία», φθάνει στο 67%...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Πριν το κλείσιμο του Νοσοκομείου «Παναγία», ήταν στο 40%. Και τώρα δηλαδή που έχει κλείσει το Νοσοκομείο «Παναγία», βρισκόμαστε στο 67%, πολύ πιο κάτω από την πληρότητα που θα θέλαμε να είχε το Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Τέταρτον, δεν τίθεται θέμα ούτε για το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» ούτε για το Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Ευχαριστώ πολύ.