Μπέζας: Δεν έχουμε «ξαφνικό θάνατο»
17/2/2014

Ο Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:  

«-Κύριε υπουργέ σε μετωπική σύγκρουση φαίνεται να προχωρούν οι γιατροί με το υπουργείο Υγείας με αφορμή την παράδοση των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά των πολυιατρείων . Ποιά είναι η απάντηση του υπουργείου;
 
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει μετωπική σύγκρουση και δεν νομίζω ότι αρνούνται στο σύνολό τους οι διευθυντές των μονάδων να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΠΥΥ και η διοίκηση του. Όλα αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά και αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να υπάρχουν.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί αναμφίβολα τον μεγάλο ασθενή του συστήματος Υγείας στη χώρα μας και έχει φτάσει στα όριά της. Γι` αυτό ακριβώς και πρέπει να προωθηθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Τι λέει αυτή η μεταρρύθμιση ,που έχει ψηφιστεί από τη βουλή..
 
-Ερ. Δεν έχει δημοσιευτεί πάντως στην εφημερίδα της κυβερνήσεως...
 
-ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Αυτό είναι μια τυπική διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει σήμερα. Η ουσία είναι ότι αυτή η μεταρρύθμιση έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση πολλούς μήνες τώρα, έχει συζητηθεί με όλους τους φορείς, έχει γίνει διαβούλευση στο Κοινοβούλιο, έχει ψηφιστεί και απομένει κάτι το τυπικό που είναι η δημοσίευση του νόμου στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει ως βασικό της άξονα την ενοποίηση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ με τις αποκεντρωμένες μονάδες του - τα αγροτικά ιατρεία, τα πολυδύναμα ιατρεία κλπ - και οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ μεταφέρονται και εντάσσονται στην οργανωτική δομή των ΔΥΠΕ, των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών. Λόγω ακριβώς αυτής της μεταφοράς, το προσωπικό των Κέντρων Υγείας δεν μπαίνει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, διότι παραμένουν στο ίδιο νομικό πρόσωπο που είναι οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Το προσωπικό όμως των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ μπαίνει σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας γιατί αλλάζουν νομικό πρόσωπο: Φεύγουν από τον ΕΟΠΥΥ και πηγαίνουν στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών . Εκ των πραγμάτων λοιπόν αυτόν τον ένα μήνα που κρατάει η ειδική διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, τα πολυιατρεία δεν μπορούν να λειτουργούν.
Άρα εδώ δεν έχουμε κλείσιμο των πολυιατρείων αλλά μια προσωρινή παύση της λειτουργίας τους, λόγω του γεγονότος ότι όλο το προσωπικό τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Δεν είναι επομένως κρατικοί υπάλληλοι, δεν «υπάρχουν» για το κράτος αυτόν τον ένα μήνα, δεν μπορούν να εργάζονται και να χρησιμοποιούν τις κρατικές δομές. Από τη στιγμή που συμβαίνει αυτό εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε όα τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στις μονάδες υγείας. Και αυτό γίνεται.
 
-Ερ. Κύριε υπουργέ στο διάστημα αυτό του ενός μηνός οι ασφαλισμένοι πως θα εξυπηρετούνται;
 
-ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Στο διάστημα του μηνός οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούντο μέχρι σήμερα. Πρέπει να θυμίσω ότι οι γιατροί είναι σε απεργία εδώ και τρεις μήνες. Που εξυπηρετούνταν λοιπόν ο κόσμος; Οι ασφαλισμένοι σε αυτή τη μεταβατική φάση μπορούν να πηγαίνουν είτε στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, των οποίων το όριο των επισκέψεων έχει αυξηθεί από 200 σε 400, είτε στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, είτε στους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Τόσο στα Κέντρα Υγείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν σταλεί οδηγίες προκειμένου να εξυπηρετείται ο κόσμος αυτό το μεταβατικό διάστημα και να μην υπάρχει πλαφόν στη συνταγογράφηση.
 
-Ερ. Που αποδίδετε τις αντιδράσεις των γιατρών ,που είναι έντονες;
 
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Νομίζω ότι κάποιοι δεν θέλουν να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση και προσπαθούν - εκμεταλλευόμενοι και την πολιτική συγκυρία, θυμίζω ότι σε λίγους μήνες έχουμε περιφερειακές και τοπικές εκλογές - να σταματήσουν έστω και την τελευταία στιγμή αυτή τη μεταρρύθμιση και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έστειλε εντολή να κλείσουν τα πολυιατρεία. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όφειλε να διασφαλίσει το πάσης φύσεως υλικό το οποίο βρίσκεται μέσα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που είναι κρατικές δομές. Εχουμε μεταφορά των μονάδων υγείας του οργανισμού στις αντίστοιχες ΔΥΠΕ. Πρέπει να καταγραφεί επομένως όλο το υλικό, αναλώσιμο ,υγειονομικό υλικό ,πάγιος εξοπλισμός και να διασφαλιστεί η σύννομη και έγκαιρη παράδοσή του. Οι προϊστάμενοι των μονάδων υγείας έχουν πάρει εντολή να συγκροτήσουν με ευθύνη τους τριμελείς επιτροπές καταγραφής παράδοσης αυτού του υλικού. Αυτές οι επιτροπές δεν αποτελούνται από γιατρούς, αλλά από υγειονομικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, που θα υπάρχουν και μετά από ένα μήνα στο καινούργιο σύστημα.
 
Αν οι επιτροπές καταγραφής -παράδοσης δεν καταγράψουν και δεν παραδώσουν σύμφωνα με το νόμο αυτό το υλικό τότε είναι υπεύθυνες για τυχόν φθορά αυτού του υλικού. Αν οι επιτροπές παραλαβής δεν παραλάβουν τότε είναι υπεύθυνες αυτές. Αν οι διευθυντές των μονάδων δεν συγκροτούν επιτροπές παράδοσης και καταγραφής τότε είναι υπεύθυνοι αυτοί. Κάποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος απέναντι στο νόμο. Εχουμε να κάνουμε με εξοπλισμό και περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Αν κάποιοι γιατροί θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες -γιατί τώρα κόπτονται για τη δημόσια υγεία και την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες αλλά τρεις μήνες είναι σε απεργία -θέλω να τονίσω ότι τους ζητήσαμε να μην κάνουν απεργία και έκαναν. Τους ζητήσαμε να μετάσχουν στις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ και δεν μετείχαν. Τους ζητήσαμε να συνεχίσουν να μετέχουν στις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και δεν μετείχαν. Εγώ αναγνωρίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τώρα να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες για να μην υπάρξει πρόβλημα αυτόν τον ένα μεταβατικό μήνα. Αν θέλουν να το κάνουν πολύ ευχαρίστως να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μέσα στις κρατικές δομές, χρησιμοποιώντας κρατικά μηχανήματα και εξοπλισμό γιατί αυτόν τον ένα μήνα δεν είναι υπάλληλοι του κράτους.
 
-Ερ: Κύριε υπουργέ όλο το προσωπικό μπαίνει σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα;
 
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Οχι, υπάρχουν μια σειρά από εξαιρέσεις που θα μπουν στην πιο σύντομη διαθεσιμότητα των 15 ημερών. Εχουμε τους υπάλληλους που είναι σε αναπηρία, τους πολύτεκνους , αυτούς που με δικαστικές αποφάσεις έχουν την γονική μέριμνα, που έχουν οριστεί συμπαραστάτες, μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό της τάξης του 30% του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 15 ημερών, άρα την 16η ημέρα μπορούν να επιστρέψουν στις μονάδες.
 
-Ερ. Κύριε υπουργέ υπάρχουν όμως και αντιδράσεις από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ..
 
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Θέλω να τονίσω ότι εδώ δεν έχουμε “ξαφνικό θάνατο”, όπως λέγεται, διότι έχει γίνει δημόσια διαβούλευση και διάλογος μήνες τώρα και όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το περιεχόμενο του νόμου. Επίσης δεν κλείνουν οι δομές, δεν απολύεται κανένας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές, παραμένουν όλοι μετά το πέρας της διαθεσιμότητας στις μονάδες που εργάζονται. Μετά το πέρας της διαθεσιμότητας οι ίδιες μονάδες θα ξανανοίξουν, οι υπάλληλοι και το προσωπικό θα πάνε στα ίδια τους τα γραφεία και θα συνεχίσουν τη δουλειά τους στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα έχουν γίνει πλέον μονάδες υγείας των ΔΥΠΕ».
 


10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr