Ομιλία του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα για τον κρατικό προϋπολογισμό 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Παρακολουθώντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τις συνεχείς υποσχέσεις των Συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνω ότι ορισμένοι από εμάς δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί, ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια νέα περίοδο. «Λεφτά υπήρχαν», όταν κάναμε αναδιανομή με δανεικά. Από την εποχή όμως της αναδιανομής με δανεικά, έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της αναδιανομής των πλεονασμάτων που δημιουργούνται μέσω της ανταγωνιστικής παραγωγής.
Πέρσι τέτοιο καιρό, στη συζήτηση του προϋπολογισμού οι Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχατε αμφισβητήσει ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι και το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της νέας περιόδου. Τώρα, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, φαίνεται ξεκάθαρα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ότι είναι μια πραγματικότητα και που θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, τώρα, οι οικονομολόγοι της Αριστεράς έχουν εφεύρει μια άλλη σοφιστεία, επιτρέψτε μου την έκφραση. Ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ικανός και επαρκής όρος για να βγούμε από την κρίση.
Το πρωτογενές πλεόνασμα όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το Μνημόνιο και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Γιατί αν έχεις πρωτογενή πλεονάσματα, δεν χρειάζεσαι τα δανεικά και τους δανειστές. Δεν αμφισβητούν επομένως την ανάγκη να υπάρχουν πλεονάσματα. Αμφισβητούν στην ουσία τη νέα εποχή στην οποία βρίσκεται η χώρα και την ανάγκη να υπάρχουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, παντού και στον χώρο της Υγείας, ώστε να δημιουργούνται πλεονάσματα και να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και το κράτος πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες.
Και έρχομαι τώρα στο χώρο της Υγείας.
Στο χώρο της Υγείας, βρισκόμαστε όχι μπροστά σε μια κατάσταση όπου διαχειριζόμαστε προβλήματα, αλλά σε μια κατάσταση όπου διαχειριζόμαστε μια κρίση. Δηλαδή προβλήματα νέα και μεγάλα (όπως, μειωμένη χρηματοδότηση λόγω της ύφεσης και των δημοσιονομικών περιορισμών και κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία των πολιτών), που από την άλλη μεριά έρχονται να προστεθούν στα παλιά και υπαρκτά προβλήματα (ανορθολογική χωροταξική κατανομή ενός πυκνού δικτύου δομών του ΕΣΥ, χαμηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ).
Σ΄ αυτή τη διαχείριση, δεν υπάρχουν συνταγές από το παρελθόν, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν. Η μόνη λύση, είναι η φυγή προς τα εμπρός με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αξιοποιώντας βέβαια όλα τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τις μεταρρυθμίσεις, ούτε για να κερδίσουμε τη δόξα της δημοσιότητας, ούτε για να πετύχουμε τους στόχους της κινητικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για να δώσουμε το φιλί της ζωής, για να δώσουμε ανάσες ζωής, σε ένα γερασμένο εθνικό δημόσιο σύστημα Υγείας. Και αυτό κάνουμε:
Μεταρρύθμιση στο φάρμακο, για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, προς όφελος πάντοτε των ασφαλισμένων. Η απάντηση της κυβέρνησης στα κάθε είδους δημοσιεύματα, είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων και που θα επιφέρει μείωση κατά 480 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη. Μια τροπολογία την οποία ο μόνος που καταψήφισε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε να μην μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες.
Μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας, για τη διαμόρφωση ενός νέου χάρτη Υγείας, με λειτουργικές συνενώσεις τμημάτων Νοσοκομείων, με αλλαγές σκοπού και χαρακτήρα Μονάδων, με τη δημιουργία εναλλακτικών δομών δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης και το πέρασμα από την ασυλική ψυχιατρική σε μια διαφορετική προσέγγιση του ψυχιατρικά πάσχοντα.
Μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος καθολικής κάλυψης και την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών (Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ) σε έναν φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση τους.
Μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ, για να αποτελέσει έναν μεγάλο αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα και για να καταπολεμηθεί η σπατάλη στη δημόσια Υγεία.
Όλα δηλαδή τα μέτωπα ανοικτά. Με μεγάλη προσοχή και εξαντλητικό διάλογο, ώστε να υπάρξει συναίνεση και να μην επηρεαστεί η λειτουργικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης και κυρίως να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Και όλα αυτά, γιατί, παρά τις δυσκολίες, σε λίγο διάστημα οι πολίτες θα δουν στην καθημερινότητά τους ότι θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.
Δυο λόγια και για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων. Έχει γίνει κριτική από πολλούς Συναδέλφους, ότι το 2014 υπάρχουν μεγάλες περικοπές στον τομέα της Υγείας. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα.
Το 2013, τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα Νοσοκομεία, έλαβαν ειδική χρηματοδότηση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών (πληρωμές δαπανών μέχρι 31/10/2011), ύψους 1.77 δις και 1.3 δις ευρώ αντίστοιχα. Αυτή η ειδική χρηματοδότηση δεν υπάρχει το 2014 και αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ φαίνονται μειωμένα κατά 29% ή 2.2 δις ευρώ και των Νοσοκομείων κατά 26% ή 820 εκατ. ευρώ.
Η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 έχει προϋπολογιστεί στα 774 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2013 ήταν 808 εκατ. ευρώ, αν εξαιρέσει κανείς την έκτακτη χρηματοδότηση των 300 εκατ. ευρώ που έλαβε το 2013. Επομένως, η πραγματική μείωση είναι της τάξης των 34 εκατ. ευρώ.
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2014 είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από την μείωση των τιμών των φαρμάκων, που θα προέλθει από την πρόσφατη τροπολογία για τα φάρμακα, την οποία μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Τέλος, οι παροχές ασθένειας του Οργανισμού (συμβεβλημένοι ιατροί, ιδιωτικές κλινικές, δαπάνες ασφαλισμένων κλπ) κινούνται το 2014 στα ίδια επίπεδα με το 2013.
Όσον αφορά τα Νοσοκομεία, η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι όντως μειωμένη κατά 32% ή 530 εκατ. ευρώ, αλλά αυτή θα υπερκαλυφθεί από τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικά οι δαπάνες για αγορές, όπως φάρμακα, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό κλπ, θα είναι το 2014 αυξημένες κατά 14% ή 188 εκατ. ευρώ.
Επομένως, και οι προϋπολογισμοί του 2013 θα τηρηθούν απαρέγκλιτα στον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία αλλά και οι προϋπολογισμοί του 2014 είναι τέτοιοι που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ολοκληρώνοντας,
Όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, για εμάς οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας είναι ο μόνος δρόμος τον οποίο μπορούμε να πορευθούμε. Αλλιώς, θα πέσουμε σαν τον ποδηλάτη που στέκεται ακίνητος.
Υπάρχουν, στο πολιτικό σύστημα, αυτοί που νοσταλγούν επίπονα και μονότονα το παρελθόν και αυτοί που εργάζονται για το μέλλον.
Υπάρχουν αυτοί που μιλούν με ειλικρίνεια, προκαλώντας πολλές φορές την αντίδραση και αυτοί που δε μιλούν καθόλου, επενδύοντας στην τακτική του ώριμου φρούτου ή που μιλούν την εύπεπτη γλώσσα του λαϊκισμού.
Υπάρχουν αυτοί που αγωνίζονται για τη νέα Ελλάδα και εκείνοι που υπόσχονται ότι θα τ’ αλλάξουν όλα, χωρίς όμως να θέλουν στην ουσία ν’ αλλάξουν τίποτα.
Υπάρχουν τέλος αυτοί που μιλούν τη γλώσσα της κοινής λογικής και εκείνοι που προσαρμόζουν τη λογική στο κομματικό τους συμφέρον.
Αυτές είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές σήμερα, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι. Και αυτή την κοινή λογική χρειαζόμαστε και στο χώρο της Υγείας.
Σεβόμαστε το ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό και αναγνωρίζουμε την μεγάλη του προσφορά και τον κοινωνικό του ρόλο, κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες. Αναγνωρίζουμε τις όποιες γεωγραφικές και άλλες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο εθνικό μας σύστημα Υγείας.
Δεν είμαστε όμως εμείς διαφορετικοί ασθενείς από τους άλλους στην Ευρώπη, ούτε μπορεί κάτι που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα να συναντά σφοδρές αντιδράσεις.
Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις. Δεν εκβιάζει κανέναν. Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν και σε αυτή την προσπάθεια προς όφελος των πολιτών, θέλουμε τη στήριξη όλων των πτερύγων γιατί στον τομέα της Yγείας χρειαζόμαστε συναίνεση, συναντίληψη, συμφωνίες και συγκλίσεις. Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν εκβιάζουν κανέναν. Αλλά και το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν εκβιάζονται από κανέναν, στην πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο δεν εκβιάζονται από αυτούς που λειτουργούν με πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, που η Ελλάδα και ο λαός μας τις έχει αφήσει πλέον στο περιθώριο.