«Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των υφιστάμενων δημόσιων δομών»
Στην Αιμιλία Σταθάκη
Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του». Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και διευκρινίζει: «Επισπεύδουμε πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών μας και των δυνατοτήτων τους πρόσβασης σε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας».
· Ποιό από τα πορίσματα που παραδόθηκαν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας θεωρείτε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες;
Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν κατατεθεί τέσσερα πορίσματα. Όλα τα πορίσματα συζητήθηκαν με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να καταλήξουμε στο καλύτερο ή στον καλύτερο συνδυασμό προτάσεων από όλα ή από μερικά των πορισμάτων. Και επειδή ακούγονται διάφορα, να υπογραμμίσω εδώ, θέλουμε να υπάρχει συναίνεση, σεβόμαστε το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Εκείνο όμως νομίζω κα Σταθάκου που παραμένει αναμφισβήτητο, παρά τις όποιες διαφωνίες υπήρξαν στα πλαίσια του διαλόγου για τα πορίσματα, είναι ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντιμετωπίζει για σειρά ετών σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται επανεκκίνηση μετά από προσεκτικό επανασχεδιασμό. Και επίσης ότι όλοι συμφωνούν πως χρειαζόμαστε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των υφισταμένων σήμερα δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, μονάδες ΕΟΠΥΥ κλπ).
· Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνει και πάροχος των υπηρεσιών υγείας ή μόνο αγοραστής;
Σύντομα θα καταλήξουμε και θα ανακοινώσουμε την τελική απόφαση. Επισπεύδουμε πρωτοβουλίες προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του. Δεν επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τον ΕΟΠΠΥ αλλά εντελώς αντίθετα να ενισχύουμε την οικονομική του αποτελεσματικότητα, να ολοκληρώσουμε την οργανωτική του αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του για λογαριασμό των ασφαλισμένων του, αντιμετωπίζοντας την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση. Και θα το κάνουμε, μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού και προσβάσιμου σε κάθε πολίτη συστήματος, με διαφανείς αρχές και κανόνες. Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κριτήριο θα είναι αποκλειστικά η αναβάθμιση των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας. Και στις δύο περιπτώσεις – και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα - αποδέκτης των βελτιώσεων είναι ο ασφαλισμένος.
· Συμφωνείτε με την πρόταση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ για την επιβολή φόρων αμαρτίας υπέρ του Φορέα;
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δηλαδή θέμα επιβολής φόρων. Επειδή όμως είδα μερικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο θέλω να υπογραμμίσω ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης στο δύσκολο έργο που κάνουμε στο Υπουργείο. Ξεκάθαρα πράγματα.
· Ο προϋπολογισμός του Φορέα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του; Υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί νέα μαύρη τρύπα;
Κίνδυνοι υπάρχουν και είναι πολλοί και διαφορετικού χαρακτήρα. Γι αυτό ακριβώς προχωρούμε στον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού με μια σειρά μέτρων. Συγκροτήσαμε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις, ξεκινήσαμε τον οικονομικό και ειδικό κλινικό έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας, επιταχύνουμε τις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών, αναμορφώνουμε τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και τέλος θεσπίσαμε τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) και το κλιμακούμενο ποσοστό έκπτωσης (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις στους ιδιώτες παρόχους του. Με όλα αυτά τα μέτρα θέλουμε να εξυγιάνουμε τον Οργανισμό ώστε θωρακισμένος και ισχυρός να μην κινδυνεύει.
· Ο νέος Κανονισμός Παροχών θα έχει περικοπές για τους ασφαλισμένους;
Σε καμία περίπτωση. Το ακριβώς αντίθετο. Όλες οι αλλαγές γίνονται για την παροχή καλύτερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Επιπλέον, στην δύσκολη περίοδο κρίσης που διανύουμε, δεν νοείται άλλη προτεραιότητα πέραν εκείνης, της προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών μας και των δυνατοτήτων τους πρόσβασης σε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας. Αυτό επιχειρούμε να διασφαλίσουμε με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε στο χώρο της Υγείας.
· Μέχρι πότε θα έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές; Τι γίνεται με τις οφειλές απέναντι στους ασθενείς που καθυστερούν λόγω έλλειψης προσωπικού;
Σχετικά με τους ασφαλισμένους – φυσικά πρόσωπα έχουμε ήδη δώσει αυστηρές εντολές για επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής, καθώς αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, αναγνωρίζοντας την δυσχερή θέση που βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας. Θέλω όμως να σας πω, ότι για να αντιμετωπίσουμε εφεξής το συγκεκριμένο πρόβλημα των καθυστερήσεων, προωθούμε ήδη την ηλεκτρονική αυτοματοποίηση για μείωση του χρόνου αναμονής. Όσο αφορά τώρα, στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν την 1.1.2012, μέχρι σήμερα (τελευταία ενημέρωση τέλη Οκτωβρίου) έχουμε ενταλματοποιήσει 972 εκατ. ευρώ και από αυτά έχουν πληρωθεί 902 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν λάβει περίπου 109 εκατ., οι ιατροί 178 εκατ., τα διαγνωστικά κέντρα 129 εκατ. και οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία περίπου 458 εκατ. ευρώ.
Δημοσιεύθηκε στην «RealNews» την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013