- Στην αρχή του χρόνου στα νέα κτίρια το Νοσοκομείο Φιλιατών
- Δεν κλείνουν οι λιμενικοί σταθμοί Σαγιάδας και Συβότων
- Μέχρι το τέλος του μήνα η προθεσμία για τον ανάδοχο στο λιμάνι Ηγουμενίτσας
- Η συνεργασία με τον Άδωνη Γεωργιάδη
Ο χώρος της υγείας είναι ο πιο ευαίσθητος και πολλές φορές εκεί κρίνονται και οι πιο φιλόδοξες πολιτικές επιλογές. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έπληξε με ένταση τη δημόσια υγεία, την ώρα μάλιστα που οι ανάγκες των πολιτών αυξήθηκαν δραματικά και δημιουργήθηκαν νέες γενιές ανασφάλιστων.
Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πολλά. Ακόμη και σε μία περιοχή, όπως είναι η Ήπειρος, η οποία θεωρούνταν «πρωτεύουσα» της ιατρικής, έχοντας σημαντικά νοσηλευτικά ιδρύματα και παρέχοντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στην Περιφέρεια, η συνέντευξη με τον Υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο κ. Μπέζας λοιπόν, μιλώντας στη Βδέλλα, είναι αισιόδοξος… Και τονίζει ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι καλύτερες για την δημόσια υγεία αλλά και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου. Τα νοσοκομεία της περιοχής όχι μόνο δεν απειλούνται με κλείσιμο ή υποβάθμιση αλλά αντιθέτως θα αναβαθμιστούν μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Παράλληλα ο κ. Μπέζας τοποθετείται για μία σειρά σοβαρών τοπικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα με κυρίαρχο το θέμα της αποπεράτωσης των έργων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο οποίο ευθέως επισημαίνει ότι "ο εργολάβος μπορεί να γίνει η αιτία να χαθεί το έργο".
Μιλάει επίσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών στο Νομό Θεσπρωτίας, τη σχέση μου με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης αλλά και τη συνεργασία του με τον Άδωνη Γεωργιάδη!
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ στη ΒδΈλλα και τη δημοσιογράφο κα. Βάσω Γκόρου
Ηγουμενίτσα 03.11.2013
"25000 ανασφάλιστοι έχουν ήδη πάρει το δωρέαν εισητήριο υγείας" σημειώνει ο υφυπουργός, ενώ διευκρινίζει ότι... παρεξηγήσαμε τις δηλώσεις του περί ενός νοσοκομείου ανά νομό. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι το νέο έτος το Νοσοκομείο Φιλιατών θα κάνει χρήση των νέων κτιριακών υποδομών.
Ερώτηση: Κύριε υφυπουργέ, πρόσφατα σας ακούσαμε να εξαγγέλλετε "μεταρρυθμίσεις" σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτούς που κυρίως το έχουν ανάγκη: Τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους. Ταυτόχρονα, εξαιτίας των συνεχών περικοπών υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν ούτε καν γάζες, πόσο μάλλον άλλα πιο ακριβά υλικά. Υπάρχει στ' αλήθεια σύστημα υγείας στη χώρα μας ή έχει καταρρεύσει;
Αντ. Μπέζας: Υπάρχει και λειτουργεί, με τις ελλείψεις του και τα προβλήματά του. Μη τα ισοπεδώνουμε όλα. Αν και είμαστε στη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης, στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να διορθώσουμε και να παρουσιάσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το ΕΣΥ, ο ΕΟΠΥΥ και κάθε άλλος φορέας στον τομέα της Υγείας, λειτουργεί και προσφέρει.
Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι προ διμήνου εφαρμόσαμε για μια συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας, τους ανασφάλιστους, το δωρεάν εισιτήριο Υγείας, το οποίο έχουν ήδη πάρει 25000 άτομα. Δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη κα Γκόρου! Και επαναλαμβάνω στη χειρότερη φάση της κρίσης αυτό. Μην απογοητευόμαστε λοιπόν. Και προπαντός μη τα βλέπουμε όλα μαύρα. Απέχουμε πολύ από το ιδανικό, αλλά προσπαθούμε, στηριζόμενη ως χώρα στα πόδια μας, να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες.
Ερώτηση: Είπατε προσφάτως σε συνέντευξή σας, ότι σε κάθε νομό της περιφέρειας πρέπει να υπάρχει νοσοκομείο. Εκτός από το κτίριο δεν πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και αναλώσιμα ώστε αυτό το νοσοκομείο να λειτουργεί; Έχουμε στην Ήπειρο τρανταχτό παράδειγμα το νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου εδώ και τρία χρόνια, το νοσοκομείο βρίσκεται στα πρόθυρα του λουκέτου.
Αντ. Μπέζας: Πολύ σωστά το τοποθετείτε και ακριβώς για αυτό το λόγο κα Γκόρου ξεκινήσαμε από νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης την κινητικότητα για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο νοσοκομείο. Σε δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί η κινητικότητα και στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο και τα θεωρούμενα ως «αδικημένα» νοσοκομεία θα μπορέσουν να στελεχωθούν, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά ευελπιστούμε ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά από τις αρχές του 2014.
Ερώτηση: Δε μου απαντάτε για τα συγκεκριμένα για τα δικά μας…
Αντ. Μπέζας: Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας έχουν προσωρινά αντιμετωπισθεί με ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού.
Και επειδή κάποιοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων κι εσείς, παρεξηγήσατε τη δήλωσή μου αυτή, να ξεκαθαρίσω ότι λέγοντας πως σε κάθε νομό πρέπει να υπάρχει Νοσοκομείο δεν εννοούσα ότι πρέπει να υπάρχει μόνο ένα Νοσοκομείο και ότι εκεί που υπάρχουν δύο θα πρέπει να κλείσει το ένα.
Ερώτηση: Συμπεραίνω λοιπόν ότι θα επιβιώσει και το Νοσοκομείο Φιλιατών…
Αντ. Μπέζας: Όσον αφορά ειδικότερα το Νοσοκομείο Φιλιατών όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει, όπως δυστυχώς διαδίδεται από τους τοπικούς επαγγελματίες διασποράς πανικού, αλλά στόχος μας είναι μέχρι τις αρχές του νέου έτους να τεθούν σε λειτουργία ορισμένες από τις κλινικές του στο νέο κτήριο.
Για να λειτουργήσει ολόκληρο το νέο κτήριο είναι προφανές ότι απαιτείται και πρόσθετος εξοπλισμός. Το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει σε τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς το σύνολο του νέου εξοπλισμού και στους δύο από αυτούς, που αφορούν στο 70% του εξοπλισμού, έχουν ήδη επιλεγεί οι ανάδοχοι.
Ερώτηση: Για το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα;
Αντ. Μπέζας: Ο εξοπλισμός του ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας είναι ενταγμένος στο περιφερειακό πρόγραμμα και όπως με έχουν διαβεβαιώσει το επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.
"Μέχρι το τέλος του μήνα η προθεσμία για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - Ας μη γίνει ο εργολάβος η αιτία να χαθεί το έργο", τονίζει ο κ. Μπέζας, κάνοντας μια αναδρομή σε λανθασμένες επιλογές που, όπως λέει, οδήγησαν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση.
Ερώτηση: Κάποια πράγματα όμως στο Νομό μας δεν πάνε καλά. Με πιο σημαντικό ίσως τη Γ' φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας. Ήδη η βελτίωση του δρόμου εγκαταλείφθηκε. Το έργο του λιμένα πέρασε από 40 κύματα και υπάρχει πλέον έκδηλη η ανησυχία ότι οδεύει σε ναυάγιο. Γιατί οδηγηθήκαμε εδώ; Υπάρχει ελπίδα για την υλοποίηση του έργου;
Αντ. Μπέζας: Όπως γνωρίζετε η Γ’ φάση του λιμένα της Ηγουμενίτσας είχε προκηρυχθεί το 2009, επί υπουργίας Σουφλιά. Με την αλλαγή της κυβέρνησης κάποιοι θεώρησαν σωστό να ακυρώσουν εκείνη τη δημοπρασία και να επαναδημοπρατήσουν το έργο με μειωμένο προϋπολογισμό και φυσικό αντικείμενο. Τα αποτελέσματα αυτής της εσφαλμένης ενέργειας, είναι αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Η βελτίωση του δρόμου από τη Γωνιά μέχρι την Πλαταριά, το ονομαζόμενο Γ1 τμήμα, ουδέποτε είχε ενταχθεί ούτε ως φυσικό ούτε ως οικονομικό αντικείμενο στο έργο Καρτέρι-Πάργα και άρα δεν είχε εξασφαλισμένους πόρους. Επιπλέον ήταν στην προαίρεση της εταιρείας που εκτελεί το Καρτέρι – Πάργα να το διεκδικήσει, πράγμα το οποίο δεν θέλησε να κάνει.
Το τμήμα 1β, η βελτίωση δηλαδή του δρόμου από την Ηγουμενίτσα έως τη Γωνιά είχε ενταχθεί στη Γ’ φάση του λιμανιού, μόνο για τη λήψη αδρανών υλικών, δηλαδή στην ουσία ως λατομείο. Εμείς, ως τοπικοί φορείς κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε και ως αποτέλεσμα το τμήμα αυτό βγήκε από την ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ εκτός του έργου του λιμανιού.
Το σημαντικό όμως για εμάς κ. Γκόρου, είναι το κυρίως έργο του λιμανιού. Τη Β’ φάση καταφέραμε και την απεγκλωβίσαμε, εκτελείται και προχωράει στην ολοκλήρωσή της. Για τη Γ’ φάση, όπως γνωρίζετε, ο εργολάβος βρίσκεται σε διαδικασία έκπτωσης. Εμείς στην πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο εξασφαλίσαμε και το ζήτημα της λήψης και μεταφοράς των αδρανών και βέβαια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση του έργου.
Ο εργολάβος πρέπει, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να δείξει κάποια πρόοδο στην εκτέλεση των εργασιών. Σε διαφορετική περίπτωση η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη, η έκπτωση θα είναι οριστική.
Η θέλησή μας είναι να γίνει το έργο και ξέρουμε πως η έκπτωση του εργολάβου θα μας βάλει σε μεγάλες περιπέτειες. Για αυτό τον καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να τηρήσει τις υπογραφές του και να μη γίνει η αιτία να χαθεί αυτό το σημαντικό έργο για την Ήπειρο και την Ελλάδα.
"Δεν κλείνουν οι λιμενικοί σταθμοί Σαγιάδας και Συβότων - Βιάστηκαν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνολογήσουν" διαβεβαιώνει ο υφυπουργός, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ο εξορθολογισμός του δημοσίου δεν μπορεί να γίνει σε βάρων των τοπικων αναγκών.
Ερώτηση: Η "αναδιάρθρωση" όπως λέει η κυβέρνησή σας, του δημόσιου τομέα πόσο θα επηρεάσει το νομό μας; Υπάρχουν κάποια θέματα ανοιχτά, όπως η Κτηματική Υπηρεσία για τη μεταφορά της οποίας στα Γιάννενα στο παρελθόν είχατε κι εσείς εκφράσει τη διαφωνία σας, προσφάτως μάθαμε για την πρόθεση να κλείσει ο Λιμενικός Σταθμός Σαγιάδας. Πριν λίγες μέρες είδαμε σε μια νύχτα τη "μετακόμιση" του ΚΕΝ Άρτας στην... Καλαμάτα! Αυτά τα θέματα έχουν αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο; Πρέπει να ανησυχούμε;
Αντ. Μπέζας: Ο εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητος. Δε υπάρχει, νομίζω, κανένας που να διαφωνεί με αυτή την ανάγκη σήμερα στην πατρίδα μας. Από κει και πέρα, αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία.
Οι Λιμενικοί Σταθμοί Σαγιάδας και Συβότων δεν πρόκειται να κλείσουν γιατί υπάρχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι που επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Επιπλέον, η παρουσία του Λιμενικού Σώματος στο νομό μας θα αναβαθμιστεί. Βιάστηκαν, πιστεύω, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνολογήσουν.
Τώρα, οι απόψεις μου για την Κτηματική Υπηρεσία δεν έχουν αλλάξει και δεν έχουν ακόμα ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Γνωρίζετε βέβαια, ότι από 18 Νοεμβρίου ξεκινάει και η λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ στην Παραμυθιά, ώστε να καλυφθεί αποτελεσματικότερα η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σουλίου.
Ερώτηση: Η Ήπειρος, κ. υπουργέ, είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Γνωρίζετε και γνωρίζετε καλά, ποιές είναι οι δυνατότητες της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου. Πιστεύετε ότι οι νέοι φόροι στα αγροτεμάχια και στα μαντριά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής;
Αντ. Μπέζας: Συνδέετε λάθος πράγματα μεταξύ τους. Το ότι υπάρχει υψηλότατη ανεργία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε μας, εδώ στη Θεσπρωτία, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση. Και η θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που θα περιλαμβάνει και τα αγροτεμάχια με αναλογικούς συντελεστές αλλά όπως ήδη ξέρετε, όχι τα μαντριά όπως τα λέτε, είναι απαραίτητος. Έτσι καταργούμε τα διάφορα χαράτσια, έτσι καταργούμε τους πολλούς φόρους στην ακίνητη περιουσία και έτσι δημιουργείται ένα κατά το δυνατόν αντικειμενικότερο και δικαιότερο σύστημα φορολόγησης.
"Η αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραμματίσει έναν ειδικό ρόλο σε αυτές τις συνθήκες - πέρα από τους πόρους χρειάζονται και ικανότητες", επισημαίνει ο κ. Μπέζας.
Ερώτηση: Σε λίγους μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και τα σενάρια έχουν ήδη αρχίσει να... αναπτύσσονται. Δε θα σας ρωτήσω ποιοί θα είναι οι... εκλεκτοί. Θα ήθελα όμως να αξιολογήσετε τους αιρετούς της Θεσπρωτίας από τη συνεργασία που είχατε ως βουλευτής, αλλά και τώρα ως υφυπουργός, μαζί τους.
Αντ. Μπέζας: Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν με κανέναν κα. Γκόρου. Με τους τρείς Δημάρχους ξεκινάμε βέβαια από διαφορετική πολιτική αφετηρία, θεωρώ όμως ότι συνεργαζόμαστε με όλους καλά για τα τοπικά ζητήματα. Η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και η αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο σε αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι μόνο ζήτημα πόρων αλλά και ικανότητας, διάθεσης, προτεραιοτήτων και προσαρμογής στις ανάγκες που δημιουργούνται με βάση τα νέα δεδομένα.
"Τα ετερώνυμα... έλκονται..." σημειώνει χαριτολογώντας απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία του με τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Ερώτηση: Και μια τελευταία ερώτηση, που αρκετοί μου ζήτησαν να σας κάνω, κ. υφυπουργέ. Πως είναι η συνεργασία με τον Άδωνη Γεωργιάδη;
(σ.σ.)Ο κ. Μπέζας μάλλον αιφνιδιάζεται και ξεσπά σε γέλια:
Αντ. Μπέζας: Είναι μια ερώτηση που μου την κάνουν συχνά και δεν καταλαβαίνω γιατί…
Είναι γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα εκδηλωτικός και επικοινωνιακός. Εγώ ως Ηπειρώτης είμαι χαμηλότερων τόνων. Είναι επίσης γνωστό ότι… τα ετερώνυμα… έλκονται!
Δηλαδή, θέλω να πω, συνεργαζόμαστε συμπληρωματικά και αυτή η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή, φυσικά και με την συνάδελφο την κα Μακρή.
Τα αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη, αλλά νομίζω ότι έχουμε ήδη δώσει δείγματα γραφής με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προωθούμε στο χώρο της υγείας.
Αναρτήθηκε στο vdella.com, στις 4.11.2013