ΠΡΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
«7άδα» του ΕΟΠΥΥ
στην αγορά για παζάρια
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Δουλειά πιάνουν άμεσα 7 διαπραγματευτές του ΕΟΠΥΥ που θα κληθούν να κάνουν τα «παζάρια» για λογαριασμό του φορέα ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλείες αλλά και ιατρικά μηχανήματα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Ε», ήδη είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις αρμοδιότητες της. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ ενδεχομένως να μετατραπεί σε «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας, μετά την παράλληλη άλλωστε δημιουργία ενιαίου φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους 7 διαπραγματευτές επιχειρεί να μειώσει τις δαπάνες του μεγαλύτερου υγειονομικού φορέα της χώρας και να πιέζει τις προμηθεύτριες εταιρείες να ρίχνουν τις τιμές τους.
Η 7μελής επιτροπή θεσμικά θα αποτελείται από τους δύο αντιπροέδρους του ΕΟΠΥΥ, ενώ αναμένεται να επιλεγούν και ειδικοί επιστήμονες καθώς και άνθρωποι της αγοράς.
Υπογραφή
Ήδη όπως αναφέρουν πηγές ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας έχει βάλει την υπογραφή του για τη σύσταση της επιτροπής και κοντά στο τέλος του χρόνου οι διαπραγματευτές πρόκειται να ξεκινήσουν το έργο τους.
Τα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες με βάση τον όγκο πχ των φαρμάκων, ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι. Άλλωστε με την ιδιότητα του «μονοψώνιου» (ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά με περίπου 10,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους) ο ΕΟΠΥΥ στοχεύει να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς, με την υπέρβαση των οποίων θα υπάρχουν επιστροφές από τους παρόχους.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα θα υπάρχει «διαπραγμάτευση ποσοστού έκπτωσης στην αποζημίωση της τιμής του φαρμάκου με τους αρμόδιους φορείς, αναλογικά με τον όγκο στις πωλήσεις, λαμβανομένων υπόψη και κριτηρίων όπως η φερεγγυότητα του παρασκευαστή, η δραστικότητα του φαρμάκου, η αξιοπιστία, η ποσότητα κυκλοφορίας στην αγορά, το κλινικό όφελος, η θεραπευτική του αξία, η αποτελεσματικότητα, η τιμή κλπ» όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Αντίστοιχα, θα ισχύει και για το υγειονομικό υλικό όπου οι τιμές θα πέφτουν με βάση τις ποσότητες που θ αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του σε πολυϊατρεία και δομές υγείας. Η «7άδα» υποχρεωτικά θα προβαίνει και σε σύγκριση τιμών με το εξωτερικό, καθώς θα διασυνδεθεί με αντίστοιχους ξένους οργανισμούς.
Τα κριτήρια της διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, ο γεωγραφικός προσδιορισμός (με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής), η κλινική αποτελεσματικότητα, η προσφορά και η ζήτηση, η ποιότητα, η ποσότητα, το θεραπευτικό όφελος, ο όγκος πωλήσεων, η φερεγγυότητα, η δραστικότητα, η αξιοπιστία, ο δείκτης υγείας κλπ.
Τα κλειδιά
Βασικά «κλειδιά» σε αυτή τη διαδικασία για να μειωθούν οι δαπάνες και οι τιμές θα είναι:
-Όγκος-τιμή («price volume agreements»).
-Επιμερισμός του κινδύνου («risk sharing agreements».
-Εκπτώσεις («rebates»).
-Συμφωνίες πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής, ανάλογα με το συνολικό όγκο πωλήσεων των προϊόντων τους ή παροχής των υπηρεσιών τους.
Βέβαια, για να υπάρχει τελική απόφαση και ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει φθηνότερα πρέπει να υπάρχει κοινή συμφωνία των δύο πλευρών.
Σε περίπτωση διαφοράς για τις τιμές μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων, δίνεται η δυνατότητα αυτή να επιλύεται σε διαιτητικό δικαστήριο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 25.9.2013