Απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνη Μπέζα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Μαρκόπουλου σχετικά με τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες
28/11/2014

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Αναγνωρίζω, κύριε συνάδελφε, ότι ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, αφού οι ασφαλισμένοι του, είναι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι ασφαλισμένοι του είναι οι πρώτοι αποδέκτες της κρίσης και σίγουρα δεν θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα έχει αντίκτυπο η ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Βεβαίως το πρόβλημα προϋπήρχε της κρίσης, αλλά το πρόβλημα έχει γίνει ακόμα πιο έντονο τώρα στην περίοδο της ύφεσης.
 
Κάνω αυτή την αναφορά όχι φυσικά για να δημιουργηθούν ανησυχίες, αφού σε κάθε περίπτωση το κράτος εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, πράγμα που το αποδεικνύει εμπράκτως κάθε χρόνο καταβάλλοντας ποσά έκτακτης επιχορήγησης. Οι ανησυχίες περί κινδύνου βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ ή  οικονομικής του αδυναμίας-  το τονίζω αυτό, το υπογραμμίζω -  δεν έχουν βάση στο πλαίσιο ενός καθολικού, δημόσιου και τριμερούς χρηματοδότησης συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο σύστημα το κράτος εγγυάται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό την καταβολή των συντάξεων.
 
Κάνω αυτή την αναφορά για να τονίσω ότι ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να έχει σαν βασικό και σαν κύριο, πρωταρχικό του στόχο, την αύξηση των εσόδων του, που μπορεί να γίνει αφενός με τη συγκράτηση στο σύστημα των συνεπών ασφαλισμένων και αφετέρου με την επανένταξη στο ασφαλιστικό σύστημα όλων εκείνων που λόγω των οφειλών παραμένουν έξω από το σύστημα, στερώντας το Ταμείο από τις τρέχουσες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και στερώντας τον ίδιο τους τον εαυτό από τα δικαιώματα που προκύπτουν από την ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας.  
 
Χρειάζεται, λοιπόν, σίγουρα ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και για την ασφαλιστική προστασία, αλλά και για τη δυνατότητα ανταπόκρισης των ασφαλισμένων.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να σας πω ότι ως Υπουργείο Εργασίας, τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει, θεσμοθετώντας μια σειρά από μέτρα.  
 
Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα από αυτά: Πρώτον, η διάταξη του άρθρου 30 του ν.3904/2010, με την οποία, για να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις περί ποινικοποίησης της μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, απαιτείται πλέον ο υπόχρεος να οφείλει ποσό που να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, από τις 2000 ευρώ που ήταν παλαιότερα.
 
Δεύτερον, συστάθηκε στον ΟΑΕΔ ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενων, σκοπός του οποίου είναι η χορήγηση βοηθήματος ανεργίας ύψους 360 ευρώ το μήνα, στις περιπτώσεις που έχουμε αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα από τρεις έως εννέα μήνες, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Για τον ΟΑΕΕ τον Οκτώβριο του 2014 – τώρα, τον προηγούμενο μήνα – πήραν αυτό το βοήθημα δύο χιλιάδες οκτακόσιοι δικαιούχοι. Είναι μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, δεν είναι γνωστά και πρέπει να αναφερθούν.
 
Τρίτον, ενώ για τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων η καταβολή της σύνταξης αρχίζει εφ’ όσον η οφειλή δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ το όριο αυτό είναι τα 20.000 ευρώ. Δηλαδή, εφ’ όσον χρωστούν μέχρι 20.000 ευρώ, μπορούν να ξεκινήσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους και τα ποσά  της οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις.
 
Έρχομαι τώρα στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο θέσατε. Η εισφορά του κλάδου κύριας σύνταξης υπολογίζεται σε μία από τις δεκατέσσερις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ.
 
Οι δέκα πρώτες κατηγορίες είναι υποχρεωτικές, οι άλλες τέσσερις είναι προαιρετικές. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ. Έχουν παραμείνει σταθερές από το έτος 2009 και το Διοικητικό Συμβούλιο  του ΟΑΕΕ έχει αποφασίσει να παραμείνουν στα επίπεδα του 2009 μέχρι το τέλος του 2015.
 
Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θεσπίστηκαν οι διατάξεις του ν.4075/2012, με τις οποίες προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους στην κατώτερη ή στην αμέσως κατώτερη - στη δεύτερη κατώτερη -ασφαλιστική κατηγορία του κλάδου σύνταξης του OAEE και να παραμείνουν σε αυτήν μέχρι τις 31.12.2014, μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Αυτό το καθεστώς, με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία μόλις χθες ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, παρατάθηκε για δύο ακόμα χρόνια μέχρι το τέλος του 2016. Άρα, μέχρι το τέλος του 2016 έχουν δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στην κατώτερη ή στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
 
Αυτό πρακτικά αποτελεί μία έμμεση – θα έλεγα – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μία σημαντική παρέμβαση προς όφελος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και λειτουργεί ως μία έμμεση μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.
 
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια–Τσαρουχά): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο, για να δευτερολογήσετε.
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κοιτάξτε, κύριε συνάδελφε, οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ με τον τρόπο που εσείς το εννοείτε, δεν μπορεί να γίνει, γιατί αυτό θα φέρει δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα στη ρευστότητά του ΟΑΕΕ και γενικά στη λειτουργία του.
 
Ακούω από τις οργανώσεις των επαγγελματιών ότι υπάρχει πρόταση να μειωθούν οι εισφορές και να υπάρχει ανάλογο αντίκρισμα στα συνταξιοδοτικά τους οφέλη μετά από χρόνια. Πρέπει, όμως, να μην λησμονείτε ότι από τις τρέχουσες εισφορές, που πληρώνουν τώρα οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, πληρώνονται τώρα οι συντάξεις αυτών που είναι ήδη συνταξιούχοι. Άρα μια πολύ μεγάλη οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας και ταμειακής ισορροπίας στον ΟΑΕΕ σήμερα για να μπορέσει να καλύψει τις συντάξεις αυτών που παίρνουν τώρα συντάξεις κι όχι αυτών που θα πάρουν μετά από κάποια χρόνια.
 
Η δυνατότητα, όμως, που σας ανέφερα προηγουμένως, δικαιώματος κατάταξης ως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες που παρατάθηκε για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι το τέλος του 2016, λειτουργεί έμμεσα ως μία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να κινδυνεύει η ταμειακή ισορροπία του Οργανισμού.
 
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι με αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης υπάρχει δυνατότητα για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ως προς το εισόδημά τους, να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, να έχουν δηλαδή πλήρη ιατροφαρμακευτική – υγειονομική κάλυψη.
 
Επίσης, με αποφάσεις αυτής της Κυβέρνησης, για το σύνολο των ανασφάλιστων της χώρας και χωρίς καμία προϋπόθεση παρέχονται υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης στις δημόσιες δομές της χώρας, ανάλογες με αυτές που παρέχονται στους ασφαλισμένους. Άρα αυτό το ζήτημα την περίοδο της κρίσης νομίζω ότι το έχουμε αντιμετωπίσει επαρκώς.  
 
 Πάγωμα και ανακεφαλαιοποίηση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν χρειάζεται να γίνει, γιατί υπάρχει αυτή η πολύ γενναία ρύθμιση – πρωτόγνωρη θα έλεγα με βάση την εμπειρία που έχω και από το Υπουργείο Οικονομικών – των εβδομήντα δύο και των εκατό δόσεων. Η ρύθμιση αυτή έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχει μεγάλο πλήθος δόσεων, έχει δυνατότητες επανένταξης, δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και δηλώσεων, μειώνει  το επιτόκιο από 8,75% στο 4,56%, χορηγεί βεβαίωση οφειλής που επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, έχει υψηλά και γενναία ποσοστά έκπτωσης, εντάσσει σε ρύθμιση αυτούς οι οποίοι τήρησαν τη νέα αρχή και θέλουν να μπουν στην καινούργια ρύθμιση.
 
Προσέξτε, αναγνωρίζω αυτό που είπατε ότι ο ΟΑΕΕ έχει πάθει μεγαλύτερη ζημιά την περίοδο της κρίσης και φαίνεται αυτό και από τα στοιχεία:
 
Από την επεξεργασία των στοιχείων των οφειλετών του ΟΑΕΕ προκύπτει ότι για τους ενεργούς ασφαλισμένους, ποσοστό 70% του συνόλου της οφειλής έχει δημιουργηθεί από το 2009 και μετά, σε αντίθεση με άλλα Ταμεία, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών ήταν πριν από το 2009. Στο σύνολο των οφειλών το 65%, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και αυτών που είναι εκτός του συστήματος, που είναι ανενεργοί, έχει δημιουργηθεί από το 2009 και μετά. Επομένως, η μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ συντελέστηκε στα χρόνια της κρίσης. Γι’ αυτό, όμως, υπάρχει αυτή η ρύθμιση η οποία προσιδιάζει στο προφίλ των οφειλετών του ΟΑΕΕ.
 
Να δώσω τώρα, κύριε Πρόεδρε, μερικά άλλα αριθμητικά στοιχεία:
 
Κύρια οφειλή κάτω από 15.000 ευρώ - στον ΟΑΕΕ πάντα - έχουν διακόσιες οκτώ χιλιάδες τριακόσιοι δύο ενεργοί ασφαλισμένοι οφειλέτες, δηλαδή ποσοστό 55,5%.
 
Για τους σε διακοπή οφειλέτες, οι διακόσιοι τρεις χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα ένα, έχουν ποσό κύριας οφειλής έως 15.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 90%. Άρα, στην κατηγορία των οφειλετών με κύρια οφειλή έως 15.000 ευρώ ανήκουν συνολικά τετρακόσιοι έντεκα χιλιάδες επτακόσιοι εβδομήντα τρεις οφειλέτες. Για όλους αυτούς μπορεί να γίνει ρύθμιση έως εκατό δόσεις.
 
Είναι, επομένως, προφανές ότι αυτή η ρύθμιση ανταποκρίνεται στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών του ΟΑΕΕ, που είναι μικροοφειλέτες και προσιδιάζει στο προφίλ των οφειλετών του ΟΑΕΕ. Γι’ αυτό θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτή την τελευταία μεγάλη ευκαιρία και να τη χρησιμοποιήσουν ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πληρώνοντας βέβαια πάντα τις τρέχουσες οφειλές. Διότι σε κανένα σύστημα, σε καμμία χώρα που γίνεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, δεν γίνεται να μην τηρείται και η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών, διότι αλλιώς το σύστημα δεν λειτουργεί.
 
Αυτή η ρύθμιση πρέπει να σας πω ότι πάει πολύ καλά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Μέχρι την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου – διότι η χθεσινή μέρα, η Πέμπτη, λόγω της απεργίας ήταν μία μέρα με ιδιαιτερότητες – είχαν εκδοθεί δεκατρείς χιλιάδες αποφάσεις υπαγωγής, είχαν ρυθμιστεί οφειλές συνολικού ύψους 350.000.000 ευρώ και έχουν εισπραχθεί από την πρώτη δόση 15.000.000 ευρώ. Αναφέρομαι στο σύνολο των Ταμείων.
 
Άρα, είναι μία ρύθμιση η οποία προχωράει κανονικά. Θα δούμε την πορεία της. Πιστεύω ότι θα φέρει και συγκεκριμένα ταμειακά αποτελέσματα για το σύνολο των Ταμείων.
 
Ευχαριστώ.
 

 

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr