Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Σταθά σχετικά με την επαναλειτουργία των μονάδων «ειδικού σκοπού» του ΕΟΠΥΥ στα Οινόφυτα και την Παραλία Διστόμου
31/3/2014

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, επιτρέψτε μου να κάνω μία πολύ σύντομη και περιληπτική αναφορά σε αυτό που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση και τα συγκεκριμένα θέματα που θέτετε για τις δύο μονάδες στο Δίστομο και τα Οινόφυτα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.

Οι αλλαγές στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτυπώνονται στον ν. 4238/2014 ο οποίος ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή.
 
Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι Μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι πρώην Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, έχουν μεταφερθεί και έχουν ενταχθεί ήδη στην οργανωτική δομή των ΔΥΠΕ, των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών ως αποκεντρωμένες μονάδες τους και η πλειοψηφία του προσωπικού – ιατρικό, διοικητικό, νοσηλευτικό - τέθηκε σε καθεστώς διαθεσιμότητας τριάντα ημερών και δεκαπέντε ημερών οι ειδικές κατηγορίες προσωπικού.
 
Σύμφωνα με τη 16339/18-2-2014 Υπουργική Απόφαση κατανεμήθηκαν χωροταξικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια οι πρώην Μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες, όπως προείπα, μεταφέρθηκαν και εντάχθηκαν στην Οργανωτική δομή των ΔΥΠΕ.
 
Με τη 18936/26-2-2014 Κοινή Υπουργική Απόφαση συστάθηκαν εννέα χιλιάδες εννιακόσιες τριάντα οργανικές θέσεις μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών για να μεταταγεί και να τοποθετηθεί μετά τη διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού , ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού.
 
Η 15ήμερη διαθεσιμότητα έχει ήδη λήξει από τις 4 Μαρτίου, ενώ η 30 ήμερη διαθεσιμότητα από τις 19 Μαρτίου.  Όλες οι πρώην Τοπικές Μονάδες Υγείας και Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους ως Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.
 
Σε ό, τι αφορά το Δίστομο, υπήρχε Τοπική Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ και πλέον λειτουργεί, από τις 20 Μαρτίου 2014, Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ.
 
Στην πρώην Τοπική Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ υπηρετούσαν δέκα ιατροί και σήμερα υπάρχουν τέσσερις ιατροί, οι οποίοι ζήτησαν να συνεχίσουν την εργασία τους στη νέα δομή, όπως επίσης ζήτησε συνεχίζει να υπηρετεί στην μονάδα - η νέα ονομασία είναι Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ- το σύνολο του λοιπού προσωπικού. Έτσι, έχουμε έναν χειρουργό, έναν ουρολόγο, δύο οδοντιάτρους και οκτώ άτομα διοικητικό, νοσηλευτικό και ακτινοδιαγνωστικό προσωπικό.
 
Σε   ό,τι αφορά τη Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ Οινοφύτων: Ήταν Τοπική Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Μετετράπη σε Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ Οινοφύτων και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της 20 Μαρτίου. Εκεί υπηρετούσαν δεκαεννέα ιατροί, ενώ σήμερα υπηρετούν τέσσερις που αιτήθηκαν να συνεχίσουν την εργασία τους, ένας ακτινοδιαγνώστης, δύο οδοντίατροι, ένας ιατρός χωρίς ειδικότητα κι έξι άτομα από το λοιπό προσωπικό, το σύνολο, δηλαδή, του λοιπού προσωπικού.
 
Επομένως, με τη λήξη της διαθεσιμότητας και την έναρξη λειτουργίας αυτών των μονάδων, οι συγκεκριμένες μονάδες - να το ξεκαθαρίσω - λειτουργούν και παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και καθώς προχωρούμε στη λειτουργική ενοποίηση των δύο δημόσιων συστημάτων που υπήρχαν, ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ – αναφέρομαι στο σύνολο της χώρας - οι Μονάδες αυτές θα είναι σε θέση να παρέχουν πλήρη λειτουργία.
 
Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις ιατρών, διότι είπα και προηγουμένως ότι δεν αιτήθηκε να περάσει στο νέο σύστημα το σύνολο των ιατρών. Όμως, εδώ πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι ιατροί οι οποίοι έχουν περάσει στο σύστημα, πλέον, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εργάζονται δηλαδή οκτάωρο. Άρα, στην ουσία μπορεί να έχουμε τους μισούς ιατρούς, αλλά αυτοί δουλεύουν διπλάσιο χρόνο.
 
Επίσης, ήδη γίνεται επεξεργασία και έχει ολοκληρωθεί μια καταγραφή. Τα κενά συγκεκριμένων και κρίσιμων ειδικοτήτων θα καλυφθούν με προκήρυξη επικουρικών ιατρών που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
 
Ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι το λόγο.  
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ.
Δεν είναι υποκαταστήματα, γιατί αυτό μου θυμίζει υποκαταστήματα τραπεζών. Είναι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ.     
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας):Και οι δύο αυτές Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ στα Οινόφυτα και στο Δίστομο, ήδη λειτουργούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
 
Είπα και στην πρωτολογία μου ότι δεν έχει περάσει μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού στο νέο σύστημα. Στην Αθήνα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού προσωπικού. Στην περιφέρεια, γενικά, παρατηρούμε το φαινόμενο μικρό μέρος του ιατρικού προσωπικού να έχει περάσει στο καινούργιο σύστημα.
 
Όμως, οι ιατροί μέχρι την κρίση, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και στην ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Το ωράριο τους είναι οχτάωρο. Μετά την ένταξή τους στο ΕΣΥ θα λειτουργούν το επτάωρο ωράριο που έχουν και οι ιατροί του ΕΣΥ.
 
Επιπλέον, έχουμε πάρει έγκριση ως Υπουργείο Υγείας από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Οικονομικών για την πρόσληψη με ταχύτατες διαδικασίες εννιακοσίων επικουρικών ιατρών. Το επόμενο διάστημα προκηρύσσονται θέσεις σε συγκεκριμένες Μονάδες, επικουρικών ιατρών και με συγκεκριμένες ειδικότητες για να καλύψουμε τα κενά.
 
Είναι προφανές, βλέποντας και από τον αριθμό των ιατρών που πέρασαν στο σύστημα, ότι θα υπάρξουν κάποιες θέσεις επικουρικών ιατρών και στις δύο Μονάδες το Διστόμου και των Οινοφύτων.
 
Επίσης, πρέπει να πληροφορήσω ότι στις Μονάδες αυτές του ΠΕΔΥ η πρόσβαση πλέον είναι καθολική, μπορούν δηλαδή να εξυπηρετούνται και να παρέχονται υπηρεσίες και στους ασφαλισμένους, αλλά και στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν απολέσει, λόγω της κρίσης, την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως εξέταστρο και καμμία αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, όπως εξέταση ιατρική, συνταγογράφηση, πιθανές διαγνωστικές εξετάσεις κ.λ.π.
 
Επίσης, με αφορμή την ερώτησή σας θέλω να ενημερώσω για το εξής - διότι υπάρχει και μία ανησυχία στο πρώην προσωπικό του ΕΟΠΥΥ που έχει περάσει στις καινούργιες Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Για το προσωπικό που τέθηκε σε δεκαπενθήμερη διαθεσιμότητα, όλες οι αποφάσεις μετάταξης, όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, έχουν δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και το προσωπικό αυτό έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα.
 
Για το προσωπικό το οποίο ετέθη σε διαθεσιμότητα τριάντα ημερών, έχουν δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις μετάταξης του προσωπικού της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
 
Σήμερα αναλαμβάνουν επίσημα τα καθήκοντά τους οι ιατροί και το λοιπό προσωπικό των Μονάδων του ΠΕΔΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και από αύριο σταδιακά θα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους και επίσημα όλοι οι ιατροί και το λοιπό προσωπικό, διοικητικό, νοσηλευτικό ,κλπ., των υπόλοιπων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.
 
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
 
           
10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr