Ομιλία του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ
10/11/2013

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Παρακολουθώ χθες και σήμερα την αγωνία των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, που οι ίδιοι κατέθεσαν. Σε αυτήν την αγωνία εντάσσονται βέβαια και οι καταγγελίες τους για δήθεν προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς βουλευτών. Και το λέω αυτό για δύο λόγους:
 
               1ον) Γιατί είναι αυτονόητο, ότι μια πρόταση δυσπιστίας που επιδιώκει την απομάκρυνση μιας Κυβέρνησης μέσω προσφυγής στην κάλπη, δεν μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό νόημα εφόσον δεν συνοδεύεται από μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του κόμματος με τις παλινωδίες της δεν είναι σε θέση να πείσει, όχι μόνο την κοινωνία, αλλά ούτε ακόμη πολλά από τα ίδια τα στελέχη του, που αποδομούν συστηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.
 
               2ον) Γιατί στην κατάσταση που βρισκόμαστε, στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, όπου έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ασφάλειας και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, αλλά δεν έχουμε βγει ακόμη από την κρίση, η ευστάθεια μιας Κυβέρνησης, δεν εξαρτάται από την τεχνητή όξυνση που εσείς κ. Συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης επιχειρείτε μέσω αυτής της μετωπικής κοινοβουλευτικής σύγκρουσης, αλλά από τη στάση των δανειστών και τη στάση της κοινωνίας, την αντοχή και την ανοχή δηλαδή της κοινωνίας. Και εσείς, δεν εκφράζετε αυτή τη στιγμή τις πραγματικές αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.
              
Αυτά επομένως που λέτε, τα λέτε για να ξεφύγετε από τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Χρησιμοποιείτε την πρόταση δυσπιστίας ως άλλοθι απέναντι στους ψηφοφόρους σας. Χρησιμοποιείτε την πρόταση δυσπιστίας για να γλιτώσετε από την εσωκομματική σας αντιπολίτευση. Για να πάρετε την δική της ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσετε την περιπλάνηση, στο δικό σας μύθο του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της παροχολογίας.
 
Γι’ αυτό είπα προηγουμένως, ότι παρακολουθώ την αγωνία σας να πείσετε για την αναγκαιότητα της πρότασης δυσπιστίας. Όταν όμως υπάρχουν προβλήματα όπως αυτά κ. Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τα κόμματα έχουν λειτουργίες -τις εσωτερικές τους λειτουργίες – έχουν κομματικά όργανα.
 
Δε χρειαζόταν να υποβάλετε τη Βουλή σε μια τέτοια διαδικασία και μάλιστα τη ώρα που η Κυβέρνηση, και επομένως η χώρα, βρίσκεται σε  τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση. Δε χρειαζόταν την ώρα που απαιτείται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, να υπονομεύετε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, όταν πολύ καλά ξέρετε ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα, οι πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας και στοιχειώδους ανάπτυξης είναι μηδαμινές.
 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
 
Στον τομέα της Υγείας, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, βρισκόμαστε, όχι μπροστά σε μια κατάσταση όπου διαχειριζόμαστε προβλήματα, αλλά σε μια κατάσταση όπου διαχειριζόμαστε μια κρίση, δηλαδή προβλήματα νέα και μεγάλα που έρχονται να προστεθούν στα παλιά και υπαρκτά.
 
Σ’ αυτή τη διαχείριση, δεν μπορείς να εφαρμόσεις μοντέλα του παρελθόντος, διότι δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν. Το μόνο που μπορεί να κάνεις, είναι να έχεις στο νου σου ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, να μη φοβάσαι από τις φυλακές με τις οποίες μας απείλησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωράς σε άλματα, δηλαδή σε πράγματα που οι  προηγούμενοι ούτε καν τα πλησίασαν, και τα οποία στη συνέχεια θα δικαιωθούν στην ιστορία ως αυτονόητα.
 
Λόγω της ύφεσης, από τη μια μεριά η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία μειώθηκε σημαντικά, ενώ από την άλλη μεριά επηρεάστηκαν μια σειρά από κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία των πολιτών, όπως είναι το εισόδημα και η πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και επομένως οι ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας έχουν αυξηθεί.
 
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε,  και προκειμένου να μην επηρεαστεί η λειτουργικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης και κυρίως να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, το Υπουργείο Υγείας  υλοποιεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων, στον τομέα διαχείρισης του ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες :
 
·  Ολοκληρώνουμε, στην Αθήνα και την περιφέρεια, το νέο χάρτη Υγείας, με λειτουργικές συνενώσεις Τμημάτων Νοσοκομείων, με αλλαγές σκοπού και χαρακτήρα Μονάδων και με την ανάπτυξη εναλλακτικών δομών Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας.
 
·  Εφαρμόζουμε στο φάρμακο πολιτικές που θα οδηγήσουν στην προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά,  με γνώμονα πάντοτε το όφελος των ασφαλισμένων.
 
· Εντατικοποιούμε τους ελέγχους, αξιοποιώντας τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και δημιουργούμε μηχανισμούς για να αντιμετωπίσουμε την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση. Δεν υιοθετούμε ισοπεδωτικές συμπεριφορές και πρακτικές διαπόμπευσης κλάδων, οι κανόνες όμως πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους.
 
·  Προωθούμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος και την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) σε ένα φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους. 
 
· Την ίδια στιγμή, επισπεύδουμε πρωτοβουλίες προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο λειτουργίας του. Δεν επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τον ΕΟΠΠΥ, αλλά εντελώς αντίθετα να ενισχύουμε την οικονομική του αποτελεσματικότητα, να ολοκληρώσουμε την οργανωτική του αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του.
 
Τελειώνοντας Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, θέλω να αναφερθώ και σε κάτι άλλο  το οποίο θεωρώ σημαντικό για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
 
Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τα αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων και την κατάργηση τους, επειδή,  όπως ακριβώς είπα και στη αρχή της ομιλίας μου, δεν έχει στρατηγική εναλλακτική πρόταση για να πείσει την κοινωνία, κλείνει ταυτόχρονα πονηρά το μάτι σε όποιον αισθάνεται ότι αδικείται, και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
 
Σ’ αυτές όμως τις κρίσιμες στιγμές που ζει η Ελλάδα και όταν ο λαός έχει κάνει τόσες θυσίες, δεν μπορεί να λέτε ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα επαναπροσλάβετε αυτούς που απολύονται. Θα καταργήσετε τους φόρους. Θα αποκαταστήσετε τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα επανακρατικοποιήσετε αυτά που αποκρατικοποιούνται και θα διώξετε τους επενδυτές. Θα αυξήσετε τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις. Από πού θα βρείτε όλα αυτά τα χρήματα;
 
"Από το ευρώ της φτώχειας και της ανασφάλειας", που ισχυρίζονται οι συνιστώσες ή "από την ευρωπαϊκή οικονομική ένωση και το κοινό μας νόμισμα", που ανακάλυψε πριν από λίγες ημέρες στο Τέξας ο κ. Τσίπρας;
 
Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα το ολοκληρώνουμε: είναι η η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Το επόμενο βήμα, είναι η ανάκαμψη και η ασφαλής έξοδος στις αγορές. Το τελευταίο βήμα, είναι η σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή. Όλα είναι δρομολογημένα.
 
Γι’ αυτό καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής. Γι ‘ αυτό στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Σας ευχαριστώ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr