«Οι ψηφοφόροι της Χ.Α. δεν ασπάζονται τις ιδέες της»
6/10/2013

 

«Οι ψηφοφόροι της Χ.Α.
δεν ασπάζονται τις ιδέες της»
 
«Οι εκλογείς επέλεξαν ό,τι πλασαρίστηκε ως αντισυστημικό»,
τονίζει ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας
 
Από τον ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟ
 
«Δεν μπορεί κανείς μας να δεχτεί, ότι μια ωραία πρωία, η χώρα ξύπνησε με περίπου 400 χιλιάδες οπαδούς αυτού του ακραίου κόμματος», λέει σήμερα στη «ΒτΚ» ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος δεν υιοθετεί τη ρητορική που ταυτίζει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με το κόμμα αυτό και τις ιδέες του.
 
Θεωρεί ότι η πολιτεία έχει τρόπους για να απαντήσει στις ακραίες προκλήσεις μέσω των θεσμών και υπέρ των θεσμών και ζητά «να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να τεθεί η ΧΑ εκτός νόμου, ο κ. Μπέζας είναι σαφώς αντίθετος: «Δεν πιστεύω στη δίωξη των πολιτικών φρονημάτων. Ακόμα και για απόψεις που ενδεχόμενα είναι ακραίες». Τέλος, αναφέρεται στο κυβερνητικό έργο στην υγεία, στο εισιτήριο των 25 ευρώ, καθώς και στο Δωρεάν Εισιτήριο Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες.  
 
Κύριε Μπέζα, η χώρα συγκλονίστηκε από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή. Τι μήνυμα στέλνει στην κοινωνία η προφυλάκιση της ηγεσίας της Χ.Α.;
 
«Σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε μια Δημοκρατία, όσοι παρανομούν, αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη και υφίστανται τις συνέπειες του νόμου. Αυτό σημαίνει δημοκρατική νομιμότητα και αυτό σημαίνει δημοκρατική ομαλότητα».
 
Οι διάλογοι στελεχών της Χρυσής Αυγής που αποκαλύπτονται, η δράση τους που έρχεται στο φως και όλα τα παρόμοια, - εάν αποδειχθούν – μαρτυρούν υπόκοσμο, ο οποίος όμως εισήλθε στη Βουλή με την ψήφο του κόσμου. Τι είναι αυτό που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους να ψηφίσουν ένα «ναζιστικό κόμμα»;
 
«Σε καμία περίπτωση δεν ασπάζονται την ιδεολογία του συγκεκριμένου κόμματος, όσοι το ψήφισαν. Δεν μπορεί κανείς μας να δεχτεί, ότι μια ωραία πρωία, η χώρα ξύπνησε με περίπου 400 χιλιάδες οπαδούς αυτού του ακραίου κόμματος. Όμως στις τελευταίες εκλογές, κ. Μελισσόπουλε, αναδείχτηκε η συσσωρευμένη απαξίωση του πολιτικού κόσμου από μια μερίδα ψηφοφόρων, που είτε από θυμό είτε από εκδίκηση, θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα τιμωρίας προς το πολιτικό σύστημα. Και επέλεξαν να εκφραστούν με αυτό τον τρόπο. Μην ξεχνάτε ότι οι εκλογές έγιναν σε μια κρίσιμη και εξόχως δύσκολη χρονική συγκυρία, την στιγμή ακριβώς που το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη σε όλους τους κυβερνητικούς τομείς. Αν θυμάστε οι εκλογείς επέλεξαν ό,τι πλασαρίστηκε ως αντισυστημικό, όποιο κόμμα είχε τάσεις ακραίου πολιτικού ακτιβισμού».
 
Πιστεύετε ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;
 
«Δεν πιστεύω στη δίωξη των πολιτικών φρονημάτων. Ακόμα και για απόψεις που ενδεχόμενα είναι ακραίες. Όμως όταν η ακραία ιδεολογία περνάει στην πράξη, όταν έχουμε διάπραξη αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, τότε οφείλουμε ως πολιτεία να είμαστε άτεγκτοι. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα λοιπόν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τον ευτελισμό των θεσμών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Υπάρχουν τρόποι να απαντήσουμε στις ακραίες προκλήσεις μέσω των θεσμών και υπέρ των θεσμών και των ατομικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών. Σε πρώτο στάδιο, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της».
 
 
Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για να προσελκύσει η ΝΔ ψηφοφόρους από τη ΧΑ;    
 
«Η Νέα Δημοκρατία δίνει έναν πολιτικά έντιμο αγώνα, με αξιοπρέπεια και απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών της, ως το μεγαλύτερο κόμμα ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα – αν δεν έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει – οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι δύσκολος αλλά οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Οτιδήποτε άλλο θα έβαζε τη χώρα σε αχαρτογράφητες πολιτικές διαδρομές, υψηλού εθνικού κινδύνου». 
 
Δεν θα ήταν μια κατάλληλη στιγμή τώρα να τεθεί θέμα εκλογών, ώστε να υπάρξει μια νωπή εντολή για να ληφθούν οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες;  
 
«Όχι κ. Μελισσόπουλε. Σε μια περίοδο που απαιτείται αίσθημα ευθύνης το μονότονο αίτημα για άμεσες εκλογές επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος όσων το υποστηρίζουν είναι η πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας. Οι εκλογές έχουν γίνει πριν από ενάμιση χρόνο και ως εκ τούτου, η εντολή είναι νωπή. Και η εντολή του εκλογικού σώματος ανέδειξε ως μεγαλύτερο το κόμμα της ΝΔ που υποστήριζε και υποστηρίζει ακόμα και σήμερα, την ευρωπαϊκή επιλογή για την έξοδο από την κρίση. Το πρόγραμμα και την πορεία που ενέκριναν οι εκλογείς τον Ιούνιο του 2012 έχουμε εντολή να εφαρμόσουμε και αυτό κάνουμε».
 
 
Για να περάσουμε και στα θέματα των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων σας, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, για την είσοδο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Είναι σωστό το μέτρο αυτό;
 
«Καταρχάς κ. Μελισσόπουλε, να πούμε εδώ, ότι το μέτρο είναι μνημονιακή δέσμευση, η ισχύς του οποίου αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 2014 και είχε επιλεγεί από την τρόικα ως αντιστάθμισμα εάν δεν πήγαιναν καλά οι νοσοκομειακές δαπάνες. Εφόσον οι δαπάνες συγκρατούνται και επειδή υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, μια πρώτη σκέψη είναι να ζητήσουμε να εξαιρεθούν οι ασθενέστερες οικονομικές ομάδες και να δεσμευτούν τα σχετικά έσοδα για τους ανασφάλιστους. Ωστόσο όλα είναι υπό συζήτηση και γι αυτό θα ήταν καλύτερο να μη προσπαθούμε να προκαταλάβουμε την έκβαση του ζητήματος χάρη αντιπολιτευτικής διάθεσης».
 
Να εντάξω κ. Μπέζα στην κυβερνητική πολιτική υπέρ των αδυνάτων και το Δωρεάν Εισιτήριο Υγείας;
 
«Ασφαλώς. Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός Υγειονομικού Δικτύου Προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση προχωρήσαμε στην καθιέρωση του Δωρεάν Εισιτηρίου Υγείας, υλοποιώντας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το Δωρεάν Εισιτήριο δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, περίπου 20.000 πολίτες έχουν κάνει χρήση της δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης είτε πηγαίνοντας σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είτε σε γιατρούς του ΕΣΥ. Στο ίδιο πλαίσιο θα ήθελα επιπλέον να εντάξετε και την δωρεάν τηλεφωνική πρόσβαση στον ΕΟΠΥΥ των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Μιλάμε κ. Μελισσόπουλε για περίπου 315.000 πολίτες».
 
Ο ΕΟΠΥΥ όμως, φαντάζει αρκούντως προβληματικός..
 
«Επισπεύδουμε πρωτοβουλίες προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του. Δεν επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τον ΕΟΠΠΥ, όπως αστήριχτα και επιπόλαια κινδυνολογεί η αντιπολίτευση, αλλά εντελώς αντίθετα να ενισχύουμε την οικονομική του αποτελεσματικότητα, να ολοκληρώσουμε την οργανωτική του αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του για λογαριασμό των ασφαλισμένων του, αντιμετωπίζοντας την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε φάση υλοποίησης μέτρα που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία του Οργανισμού, όπως ο οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ιδιώτες παρόχους υγείας, η επιτάχυνση στις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, η αποσαφήνιση «θολών» περιοχών που υπάρχουν στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) και τέλος η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και κλιμακούμενου ποσοστού έκπτωσης (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία και διαγνωστικές εξετάσεις στους ιδιώτες παρόχους του».
 
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» στις 6.10.2013
 
 
10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr