Αντώνης Μπέζας: Η ακυβερνησία θα επισπεύσει το μοιραίο
25/4/2012

«Σε καίριους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια, μπορούμε να έχουμε συνεργασίες στην κατεύθυνση της κοινοβουλευτικής συνεννόησης και συμφωνίας»

Με τη φράση «οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν κυβέρνηση», ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας …αφορίζει τα κόμματα διαμαρτυρίας και επιμένει ότι μια αυτοδύναμη Ν.Δ., με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης, είναι η μόνη λύση για τη χώρα. Ωστόσο, ο υποψήφιος βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι η αυτοδυναμία δεν αρκεί και προτάσσει συνεννόηση με τα κόμματα που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Τι προτείνει ο ίδιος; Μείωση φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ και φόρων ακίνητης περιουσίας. Παραδέχεται ότι η Ν.Δ. στο παρελθόν έκανε λάθη, αλλά αισιοδοξεί ότι μπορούν να διορθωθούν στο μέλλον, λέγοντας ότι «και οι επαναστάσεις δεν έρχονται από παρθενογένεση».

Στη ΛΩΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
l.ioannou@realnews.gr

H αυτοδυναμία είναι δρόμος χωρίς … επιστροφή για τη Ν.Δ.;
Όταν η οικονομία έχει καταρρεύσει, χρειάζονται η επανεκκίνησή της και μια δυναμική πολιτική μεταρρυθμίσεων. Όταν μετά από δυόμισι χρόνια σκληρής λιτότητας η κοινωνική συνοχή έχει καταστραφεί, χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την αποκατάστασή της.  Για να γίνουν αυτά, πρέπει να υπάρχει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από περισσότερα κόμματα, εκείνο που χρειάζεται είναι   συγκροτημένο σχέδιο και κυβέρνηση με καθαρή εντολή για να το εφαρμόσει. Η αυτοδυναμία δεν είναι  δρόμος χωρίς επιστροφή μόνο  για τη  Ν.Δ., αλλά  και για  τη χώρα.

Αν η Ν.Δ. βρεθεί  κοντά στην …πηγή της αυτοδυναμίας, τότε είναι κατανοητές οι επαναληπτικές εκλογές. Αν, όμως η απόσταση είναι μεγάλη από τον στόχο, θα σεβαστείτε την ετυμηγορία του λαού;
Η ετυμηγορία του λαού είναι πάντα σεβαστή, αλλά στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν συσσωρευμένη οργή και ένα  θολό πολιτικό περιβάλλον, όσο όμως πλησιάζουμε στην ώρα των αποφάσεων τα πράγματα θα ξεκαθαρίζουν. Οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν κυβέρνηση. Μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου, όχι όμως με την ψήφο μας στις εκλογές. Στην κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε, η χώρα έχει ανάγκη να κυβερνηθεί. Η μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα δημιουργήσει ακυβερνησία και η ακυβερνησία απλώς θα επισπεύσει το μοιραίο.

Πρέπει η Ν.Δ. να προτείνει συνεργασία στα άλλα κόμματα,  ακόμη και αν δεν το έχει ανάγκη;
Μετά τις εκλογές ξεκινά μια  κρίσιμη περίοδος. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι  οι αυτοδύναμες  και ομοιογενείς κυβερνήσεις κάνουν καλύτερη διαχείριση σε τέτοιες περιόδους. Αυτό όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται μια νέα κοινωνική πλειοψηφία του αυτονόητου και της λογικής. Σε καίριους   τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια, μπορούμε να έχουμε  συνεργασίες στην κατεύθυνση της κοινοβουλευτικής συνεννόησης και συμφωνίας.

Συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ ή με τα κόμματα της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας»;
Η συνεννόηση είναι κάτι που θα συζητηθεί την επομένη των εκλογών,  μετά τη νέα καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων και ανάλογα με τα επιμέρους ζητήματα που θα προκύψουν. Γενικά όμως μιλώντας, θα έλεγα ότι  η συνεννόηση -και όχι συγκυβέρνηση- είναι πρόσφορη με αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και συμμάζεμα, όχι όμως κατάρρευση, όχι απώλεια εθνικής κυριαρχίας και όχι «αργεντινοποίηση» της κοινωνίας.

Η νέα μεταπολίτευση σημαίνει το τέλος του δικομματισμού και την αρχή των κυβερνήσεων συνεργασιών;
Η νέα μεταπολίτευση είναι ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο που θα καλύψει,  για παράδειγμα,  το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία, της διαφάνειας στην πολιτική, της ασφάλειας στην κοινωνία. Μπορούν όλα αυτά να επιτευχθούν μέσα στη ρευστότητα ενός κατακερματισμένου πολυκομματικού συστήματος; Η λογική  λέει πως όχι.

Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς;
Ο βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. εξακολουθεί να παραμένει η λανθασμένη και καταστροφική συνταγή  του μνημονίου,  που βαθαίνει την κρίση. Τα  άκρα κερδοσκοπούν πάντα πάνω στην απελπισία του κόσμου. Αν η Ν.Δ. καταφέρει να μεταφέρει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου στα θέματα της ανάπτυξης, παρουσιάζοντας την εναλλακτική της πρόταση, τότε θα αποκτήσει δυναμική εξουσίας και κανείς δεν θα μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της. Ξέρετε, έχω μια απορία αυτές τις ημέρες: γιατί δεν εμφανίζονται αυτοί οι κύριοι των άκρων στην τηλεόραση; Γιατί  τους βοηθάμε να «δοξάζονται» κρυπτόμενοι;   

ΠΑΣΟΚ:  «Οι ιδεολογικές εμμονές του ΠΑΣΟΚ στη φορολογία έχουν στραγγαλίσει την οικονομία»

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών. Τι περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης έχετε στα θέματα της φορολογίας;
Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι οι στόχοι  είναι αποδεκτοί. Εκείνο που θα αλλάξουμε είναι τα μέσα για να πετύχουμε τους στόχους. Πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές    στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, το ίδιο και οι συντελεστές του ΦΠΑ. Σίγουρα θα χρειαστεί να διαπραγματευτούμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση -και ίσως αυτή να γίνει σταδιακά. Όπως  επίσης είναι απαραίτητο να μειωθούν γενικά οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. Να καταργηθεί το χαράτσι  της ΔΕΗ και ο ΦΜΑΠ  και να αντικατασταθούν με  ένα λογικό ενιαίο φόρο τύπου ΕΤΑΚ. Οι ιδεολογικές εμμονές  του ΠΑΣΟΚ  στη φορολογία έχουν στραγγαλίσει την οικονομία. Η μείωση της φορολογίας θα φέρει  περισσότερα έσοδα, πράγμα που άλλωστε  είναι  η επιδίωξή μας.

Έχετε παραδεχθεί ότι η Ν.Δ. έκανε λάθη την περίοδο 2004-2009, ενώ η τρόικα πολλάκις έχει πει ότι έπαιρνε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.  Τι έφταιξε και δεν τολμήσατε;
Υπήρχαν μπροστά μας  εμπόδια. Πρώτα απ’  όλα,  μια αντιπολίτευση που έλεγε «όχι σε όλα» και έταζε τα πάντα στους πάντες με τη λογική του «λεφτά υπάρχουν». Έπειτα, ένας κρατικός μηχανισμός δυσκίνητος και αναποτελεσματικός. Προχώρησαν όμως και πολλά, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα ότι για όλα φταίει η περίοδος 2004-2009, έχει πλέον αποδειχθεί έωλο. Το σημερινό «κατάντημα» δεν το έφερε ο ανύπαρκτος στην Ελλάδα «νεοφιλελευθερισμός», αλλά ο ιδιότυπος «σοσιαλοκρατισμός» που κατέρρευσε και μαζί του παρέσυρε τη χώρα.

Τι σας κάνει αισιόδοξο ότι θα πετύχετε μετά τις εκλογές ότι δεν πετύχατε στο παρελθόν;
Στην πολιτική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Ακόμη και οι επαναστάσεις περιέχουν την έννοια της συνέχειας. Αυτή η παράταξη , αναφέρομαι στη Ν.Δ., καλείται να προσφέρει πάντα στα δύσκολα. Δεν έχει ποτέ δημαγωγήσει. Τώρα οι συνθήκες στην κοινωνία είναι διαφορετικές. Μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας. Μπορούμε να τολμήσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Όχι γιατί κάποιοι άλλοι το επιβάλλουν, αλλά γιατί τις πιστεύουμε. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και αυτό είναι που με κάνει αισιόδοξο.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ
«Αποκατάσταση των αδικιών»

Απέναντι στα χαμηλά και μεσαία στρώματα σε τι μπορείτε να δεσμευτείτε;
Η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της εδώ και  καιρό. Πρέπει επειγόντως να δημιουργηθεί  ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ώστε να διαλύσουμε  την εθνική κατάθλιψη και να  προλάβουμε  άλλες κινήσεις  απελπισίας. Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και πολύτεκνοι, μπορούν να αποκατασταθούν. Έχουν μελετηθεί ισοδύναμα μέτρα, όπως η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών και η καλύτερη αντιμετώπιση του    λαθρεμπορίου     στα καύσιμα, όπου υπήρχε έτοιμο σχέδιο  από το 2009, το οποίο έμεινε αναξιοποίητο.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Realnews, το Μ. Σάββατο 14 Απριλίου 2012

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr